Hoppa till huvudinnehållet

Viktig del av civilförsvaret – men: ”Utan fler som engagerar sig är det svårt”

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Bo Waller, Inga Marie Brandelid, Edzia Koch och Carita Karlsson i Röda Korsets stuga.
Bo Waller, Inga Marie Brandelid, Edzia Koch och Carita Karlsson i Röda Korsets stuga. Foto: Åsa Lord

Röda Korset har funnits i Karlsborg i mer än 125 år och har gedigen kompetens inom försvarssammanhang och beredskap. Problemet är att man är för få engagerade medlemmar, trots att många har blivit mer intresserade av att kunna göra insatser i händelse av kris

Röda Korsets Karlsborgskrets, vars lokal ligger vid Blängen, nära Moliden, vill fortsätta att ha en bra krisberedskap, men behöver folk.

– Folk har strömmat till hemvärnet, som får så mycket folk att de inte kan ta emot alla så det finns ju ett intresse att hjälpa till och göra en insats. Att bli medlem i Röda Korset är ett ypperligt sätt att göra det på, menar Bo Waller, vice ordförande i föreningen.

Det börjar nu bli bråttom att få upp medlemsantalet för att kunna fortsätta verksamheten fullt ut lokalt.

– Enligt stadgarna måste vi vara fem stycken i styrelsen, men efter nästa månads årsmöte måste vi ha en ny styrelse eftersom det är tre stycken som inte kan fortsätta. Det gör det svårt för oss att fortsätta driva föreningen, som är så viktig – inte minst i nuläget, säger ordförande Edzia Koch, och fortsätter:

– Röda Korset har alltid spelat en stor roll i det civila försvaret och det håller man på att bygga upp igen. Karlsborg är en viktig ort och vi behöver finnas kvar, inte minst för att vi känner att vi kan bidra med väldigt mycket till just det civila försvaret.

Beredskapsplan

Behovet av fler medlemmar är akut.
Behovet av fler medlemmar är akut. Foto: Åsa Lord

Inte minst har man en beredskapsplan, sedan den tiden då det fanns fler medlemmar, vilket möjliggjorde att ha en beredskapsorganisation. Den är nu är på gång att aktualiseras igen och har skickats till kommunens säkerhetschef som ska återkoppla om vilken roll kommunen tycker att Röda Korset ska ha i det nya civilförsvaret.

– Vi kan bidra med väldigt mycket. Till exempel har jag har haft utbildningar i hjärt-lungräddning, första hjälpen och i matlagning; lära sig billiga och näringsriktiga soppor och en del annat. Dessutom har vi hållit kurs i psykologisk första hjälpen vilket lockade många deltagare, berättar Carita Karlsson, sekreterare.

– Det som är väldigt akut nu är att återuppta arbetet med krisberedskapen. Det första som behöver göras är att återuppliva vår krisberedskapsplan och skapa en krisberedskapsgrupp, menar Bo Waller.

Några av de uppgifter Röda Korset i Karlsborg kan ha är att vara en länk mot kommunen och övriga föreningar, samt bidra med lokal där det finns värme, mat och dryck. Med fler engagerade är man öppna för att utveckla arbetet ännu mer.

– Karlsborg har haft Röda Korset i över hundra år och vi vet att Röda Korset gör så mycket nytta där det finns krig och katastrofer. Nu finns det plötsligt ett mål här nära oss och då tycker jag det är jätteviktigt att Röda Korset är starkt och har många medlemmar. Man kanske tar lite för givet att vi finns. Vi har alltid haft rollen med civil hjälp till alla och det är viktigt att vi inte försvinner utan istället stärker den rollen, säger Edzia Koch.

Vill ha mer samverkan

De återupptar arbetet med krisberedskapen.
De återupptar arbetet med krisberedskapen. Foto: Åsa Lord

En annan mycket viktig del i Röda Korsets arbete är det som handlar om social gemenskap.

– Främst för ensamma äldre där vi har haft både besöksgrupp och promenadgrupp tidigare. Allt sådant ligger nere, men det vill vi driva igen, med hjälp av fler medlemmar – Röda Korset har ett uttalat mål att ingen som inte vill vara ensam ska vara ensam, slår Carita fast, och tillägger att det är något som alla åldrar kan bistå med, så länge man bara är lite pigg i benen.

Röda Korsets verksamhet låg nästan nere under perioden med restriktioner men har nu startat upp sina aktiviteter igen. De består av anhörigstöd, sömnadsgrupper, öppet hus och utbildningar i bland annat samhällsfrågor, hälsa och rödakorskunskap.

Medlemmarna har en önskan om ett ökat engagemang från kommunens sida när det gäller föreningslivet, inte minst när det gäller samverkan.

– Inte bara med oss utan det gäller alla föreningarna i kommunen som alla bär en stor del och arbetar ideellt. Ett nätverk vore en jättebra början, för att kunna börja samverka med kommunen i olika projekt, istället för att jobba var för sig, konstaterar Bo Waller.

Man välkomnar alla som är intresserade av att bli medlemmar i Röda Korset att höra av sig till Edza eller Carita via telefon. Telefonnumren finns bland annat på hitta.se.

Artikeltaggar

BeredskapFöreningslivKarlsborgKurserNyheterRöda korsetStyrelserSvenska Röda KorsetUtbildning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.