Hoppa till huvudinnehållet

Sabaton utsedda till årets folkbildare: ”Helt unikt”

Publicerad:
SLA
redaktion@sla.se
Våren 2022 spelade Sabaton i ett utsålt Valhall i Skövde.
Våren 2022 spelade Sabaton i ett utsålt Valhall i Skövde. Foto: Tobias Larsson Franzén

Bandet Sabaton, med Hannes Van Dahl från Skövde som trummis, har utsetts till årets folkbildare av Vof, Föreningen vetenskap och folkbildning.

BILDEXTRA: Sabatons första Skövdespelning i utsålt Valhall

I ett pressmeddelande skriver föreningen Vof att hårdrocksbandet får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt:

”Det är inte unikt att skildra historiska händelser i sånger. Sabaton är dock medvetna om att de inte är historiker utan förlitar sig på den expertis som finns för att kunna skildra historiska skeenden så korrekt som möjligt. De förstår också att historia är ett ämne där nya upptäckter kan innebära att vad vi vet idag kan ändras. Sina insikter förmedlar de till sin publik genom möjligheten till fördjupning, både med detaljerade artiklar på bandets hemsida och deras Youtubekanal Sabaton History Channel. Sålunda har bandet under många år fått människor att intressera sig för historia och bättre förstå historia som vetenskap på ett sätt som ingen vanligtvis förväntar sig av musikartister”.

Det senaste exemplet på detta är albumet ”The war to end all wars” som släpptes 2022 och som skildrar första världskriget.

Ratades av regeringen

En av bandets mest spelade låtar, "Carolus Rex" som handlar om Karl XII, låg på regeringens spellista som släpptes i samband med att Sverige tog över ordförandeskapet i EU. Men bara efter några dagar togs låten bort.

Anledningen var att regeringen uppmärksammats på att bandet gjorde en kontroversiell spelning på Krimhalvön 2015.

”Detta är inget som vi vill ska associeras med det svenska ordförandeskapet”, skrev presstjänsten för det svenska EU-ordförandeskapet i ett mejl till Dagens Nyheter.

Får 50 000 kronor

– Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. I en värld där vi översvämmas av fake news och konspirationsteorier så levereras faktagranskad information från det sista håll många hade väntat sig – ett hårdrocksband, säger Pontus Böckman, ordförande för Vetenskap och folkbildning, i pressmeddelandet.

I samband med utmärkelsen tilldelas bandet 50 000 kronor.

I april 2022 gjorde bandet sin första spelning i trummisen Hannes Van Dahls hemstad Skövde.

Hannes Van Dahl från Skövde är trummis i Sabaton.
Hannes Van Dahl från Skövde är trummis i Sabaton. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

Hannes Van DahlHistoriaKonserterMusikSabatonSkövdeSpelningarUtmärkelser

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.