Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: 9 tips till körkortet – här är knepen som fungerar: ”Då blir det bra”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Roger Andersson är trafikskolechef på Grästorps Trafikskola och Nya trafikskolan Lidköping.
Roger Andersson är trafikskolechef på Grästorps Trafikskola och Nya trafikskolan Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

Har du tänkt att ta körkort i år?

Här ger trafikskolechefen Roger Andersson nio tips för att spara både tid och pengar.

Nytt år och det är dags för alla födda 2005 att fylla 18 år – en ålder som för många innebär tre saker; man får rösta, man får gå på krogen och man får ta körkort.

Just den där sistnämnda delen är något som många kan uppleva som både kämpigt och dyrt.

Roger Andersson är trafikskolechef på Grästorps Trafikskola och Nya trafikskolan Lidköping – här är hans tips för att effektivisera vägen till körkortet och både spara pengar och tid.

1. Gå introduktionskursen tidigt

Det första man ska göra enligt Roger är att och gå en introduktionsutbildning i tid så att man kan börja övningsköra hemma. Han rekommenderar redan när man är sexton och får gå den, så att man faktiskt kommer i gång.

2. Ha med handledaren på din första körlektion

Ett tips som Roger lyfter är att ha med sin handledare på den första körlektionen, då får handledaren en inblick i vad det faktiskt är man behöver träna på och då kan man träna vidare på det en stund innan man faktiskt börjar på allvar.

– En sådan lektion kan man ta när man är 17 år till exempel, när man kanske kört ett år där hemma.

3. Öva mycket manövrering hemma

En bra början att träna på hemma menar Roger är manövreringen. Att lära sig växling så att det sitter i handen, hur det sker med fötterna och hur man hittar dragläget – så att man har lite kontroll på det.

– Det är en väldigt bra början. Får man till manövreringen hemma så blir det väldigt lätt när de kommer hit. Då behöver vi egentligen bara lära de trafikvett – förhoppningsvis.

"Får man till manövreringen hemma så blir det väldigt lätt när de kommer hit. Då behöver vi egentligen bara lära de trafikvett”, säger Roger Andersson.
"Får man till manövreringen hemma så blir det väldigt lätt när de kommer hit. Då behöver vi egentligen bara lära de trafikvett”, säger Roger Andersson. Foto: Thomas Kühnel

4. Ta kontakt med en körskola i tid

Väntetiderna för körprov är långa och därav uppmanar Roger till att kontakta körskolan i tid, så att man kan få en provtid i samband med sin födelsedag.

– Om man vill ha det ungefär när man fyller då behöver man ta kontakt med trafikskolan när man är 17 och ett halvt i dag med tanke på väntetiderna.

4. Det man lär sig – hem och träna på det direkt

Roger vittnar om många fall där eleverna inte tränar på det de blivit ombedda med att göra när de väl kommer hem, utan att det oftast blir att man kör när man ändå ska ut och åka någonstans istället för att öva på det särskilda momentet som körläraren uppmanade till.

– Hem och träna på det du lär dig direkt så att det sätter sig i ryggmärgen. Då blir det bra. Det är förvånansvärt få som gör det.

5. Bortförklara inte dina misstag - lär dig utav dem

Enligt Roger är det en del elever som lätt ger bortförklaringar och försöker skydda sitt beteende när de gjort ett misstag.

– Då tar man inte riktigt in det som läraren säger alltid. Man måste vara lyhörd och faktiskt ta åt sig av det läraren säger. Vi säger det inte för att jäklas med eleven utan vi säger det faktiskt för att hjälpa eleven.

6. Om du inte gillar att läsa – lyssna på teoriboken

Om man upplever det jobbigt att öppna teoriboken så tipsar Roger om att det faktiskt går att lyssna på boken som en ljudbok.

Roger menar att det är viktigt att lära sig av sina misstag och faktiska ifrågasätta hur man tänkte och varför svaret är som det är när man pluggar körkortsteorin.
Roger menar att det är viktigt att lära sig av sina misstag och faktiska ifrågasätta hur man tänkte och varför svaret är som det är när man pluggar körkortsteorin. Foto: Thomas Kühnel

7. Förstå ”varför” på teorifrågorna

Enligt Roger kan man klara sig på endast appen när det kommer till teorin. Men han menar att det är viktigt att lära sig av sina misstag och faktiska ifrågasätta hur man tänkte och varför svaret är som det är.

8. Gå på första tanken

Känner du dig lurad, där du sitter på teoriprovet och stirrar dig blint på alla svarsalternativ som ser precis lika relevanta ut allihopa då tipsar Roger om att ta det som känns mest rätt när man tittar på frågan första gången.

– Gå på det som känns rätt första gången du läser frågan, tänk inte för mycket för då kommer du röra ihop det.

9. Avdramatisera uppkörningen

En sak som Roger brukar fråga sina elever är: ”Vem skulle du helst vilja ha i det sätet på ditt prov?”

Om ditt svar är din mamma, då tänker du att det är din mamma som sitter där och berättar vart du ska ta vägen bara.

– Det är en ganska kort tid i livet, det är bara 30 minuter egentligen.

Artikeltaggar

ApparBöckerGrästorpKurserLidköpingLitteraturLärareSkola och utbildning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.