Hoppa till huvudinnehållet

Bookswalk med elevernas val: ”Vi har verkligen lyssnat på dem”

Publicerad:
Nina Månsson, Lotta Nyman, Sofia Andersson och Ulrika Axén illustrerade Harry Potter. Foto: Mölltorpskolan

Varje år söker kommunbiblioteket pengar från Kulturrådet, och skolor får ansöka om ett bidrag till sin skola för inköp av böcker. När dessa nu har anlänt presenterade man dem på ett ovanligt men väldigt uppskattat sätt – genom en ”Bookswalk” med respektive böckers karaktärer.

– Eleverna tyckte det var jättekul och många är nu sugna på att börja läsa böckerna, berättar Ulrika Axén, lärare på Mölltorpskolan.

När ansökan till Kulturrådet skulle skrivas tryckte personalen på Mölltorpskolan både på Läslyftet och på den läs- och skrivgaranti mot eleverna man har att följa, och lyckades få en lite större summa än vanligt att lägga på inköp av nya böcker.

– Det här läsåret har vi en fortbildning för klasslärare i Skolverkets Läslyft och har valt att göra modulen ”Stimulera Läsintresset”. Innan vi startade fick eleverna en enkät som handlade om läsvanor, samtidigt som vi gjorde olika kartläggningar i klasserna, förklarar Ulrika Axén, som handleder Läslyftet på skolan.

– Vi kan märka det som även undersökningar och forskning larmar om; att intresset för läsning avtar, nu även i de yngre åldrarna. En del i våra kartläggningar var att fråga eleverna vad de önskade i vårt eget skolbibliotek för att stimulera till läsning. De fick önska böcker och vi fick förslag på boktitlar men även olika genre.

Hur kom ni på idén med en bookswalk?

”Älskade Sigge” presenterades av två ryttarinnor.
”Älskade Sigge” presenterades av två ryttarinnor. Foto: Karlsborgs kommun

– Vi ville visa för barnen att vi verkligen lyssnat på dem och pratade därför om hur vi skulle presentera det och då kom grundskolläraren Sofie Axén med idén med något som liknade en catwalk, lärare fick välja böcker och vi hjälptes åt med rekvisita och musik som passade till boken- eller böckerna. Vi hjälptes också åt att skrapa ihop passande kläder, både från egna förråd – vi är flera ”teaternördar” på skolan – och genom att låna en del.

Skolans idrottshall gjordes om med upphängda fallskärmar på sidorna där nya boktitlar presenterades och i mitten låg röda mattor som eleverna satt innanför och utanför, precis som på en ”riktig catwalk”.

Stefan ”Stisse” Andersson agerade konferencier under evenemanget och öppnade med att påminna eleverna om enkäten de alla fyllde i när läsåret började i augusti förra året, vars önskemål nu blivit verklighet.

Sedan skötte han presentationen av de olika böcker som visades medan lärarna gick på Bookswalken utklädda till olika figurer, under hejarop och jubel från eleverna.

– Till exempel till Harry Potter-karaktärer när vi visade en bok från den serien, fotbollsklädda när vi visade en bok med det ämnet och så har vi en bokserie för de lite äldre eleverna som handlar om överlevare under andra världskriget, då såg vi lite skadade ut, skrattar Ulrika.

Behöver bibliotekarier

Boken om hästar och föl hade naturligtvis fyrbent sällskap.
Boken om hästar och föl hade naturligtvis fyrbent sällskap. Foto: Karlsborgs kommun

De böcker som presenterades ska sättas i glasmontrar på skolan, övriga böcker som man också har kunnat köpa in ska sitta längs en speciell vägg inne i skolbiblioteket så att de syns extra tydligt.

– Vi hoppas detta kommer öka intresset för läsning under vårterminen men ett uppvaknande om läsningens fantastiska världar man får slängas in i, säger Ulrika och fortsätter:

– Det vi lärare ser ännu mer nu är hur viktigt det är att hålla sig uppdaterad på nya böcker och i och med det ett stort behov av att inom en snar framtid kunna få skolbibliotekarier kopplade till våra olika skolor, men även förskolor skulle gynnas av det. Skolbibliotekarier är mer uppdaterade och skulle vara ett bra stöd och komplement till oss när det gäller att kunna väcka nyfikenhet med olika texter och böcker som är kopplade till vår läroplan.

Även hunden Puzzel fick vara med på Bookswalken.
Även hunden Puzzel fick vara med på Bookswalken. Foto: Karlsborgs kommun
Böckerna om Nelly Rapp presenterades av Sofi Axén och Ann-Charlotte Bjurek.
Böckerna om Nelly Rapp presenterades av Sofi Axén och Ann-Charlotte Bjurek. Foto: Karlsborgs kommun
På fallskärmar fanns planscher på alla nya böcker att beskåda.
På fallskärmar fanns planscher på alla nya böcker att beskåda. Foto: Karlsborgs kommun
Här är det böckerna om Musse & Helium som presenteras.
Här är det böckerna om Musse & Helium som presenteras. Foto: Karlsborgs kommun
 Daniel Kindbom och Ulrika Axén illustrerar fotbollsböcker.
Daniel Kindbom och Ulrika Axén illustrerar fotbollsböcker. Foto: Mölltorpskolan

Artikeltaggar

BarnBöckerKulturrådetLärareLitteraturSkola och utbildningSkolorSkolverket

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.