Hoppa till huvudinnehållet

Svårigheter med privatspanare: ”Stor risk att misstänkta kan förstöra bevis”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
”Generellt är det svårt att bevisa att ett brott har begåtts, även om det finns starka indikationer för det, när personer redan innan de polisanmälts från privatpersoner får kännedom om att de kan misstänkas för brott” säger kammaråklagare Jakob Holmberg.
”Generellt är det svårt att bevisa att ett brott har begåtts, även om det finns starka indikationer för det, när personer redan innan de polisanmälts från privatpersoner får kännedom om att de kan misstänkas för brott” säger kammaråklagare Jakob Holmberg. Foto: TT/Arkiv

Två Skövdebor sexchattade med vad de trodde var barn när de avslöjades av privatpersoner - ingen av dem åtalas. ”Jag uttalar mig inte om enskilda fall, men i alla ärenden där misstänkta på förhand får veta att de kan polisanmälas är risken uppenbar att de kan förstöra bevis” säger åklagare Jakob Holmberg.

På kort tid har två män från Skövde avslöjats när de har haft kontakt på sociala medier med vad de trott var barn. Kontakten har helt uppenbart skett i sexuellt syfte, det visar konversationer som SLA tagit del av.

Nedlagda ärenden

I det första fallet gällande en man som var anställd på en skola i Skövde så polisanmäldes han först sedan han hade avslöjats av privatpersoner. En förundersökning inleddes men efter att förhör och utredningsåtgärder hade vidtagits lades förundersökningen ned av kammaråklagare Jakob Holmberg.

I det andra fallet gällande en politiker i Skövde, som också avslöjades av privatpersoner, kom polisanmälan att handla om ofredande eftersom han skickat en bild av sexuell karaktär till den person han chattade med. Det visade sig vara en vuxen person som utgav sig för att vara ett barn och då hen inte ville medverka i utredningen lades den ned av polis.

”Kan radera bevis”

Nu kommenterar åklagaren Jakob Holmberg problemen med att misstänkta konfronteras av privatpersoner innan de polisanmäls.

– Jag kan inte uttala mig i något enskilt fall. Men generellt är det svårt att bevisa att ett brott har begåtts, även om det finns starka indikationer för det, när personer redan innan de polisanmälts från privatpersoner får kännedom om att de kan misstänkas för brott.

En husrannsakan blir då inte lika utslagsgivande.

– Vi vill givetvis inte att de ska veta att de är misstänkta. Risken är ganska uppenbar att en person i det läget kan göra sig av med bevis. Det kan handla om droger som spolas ned i toaletten eller elektroniska spår i mobiltelefoner och datorer som raderas.

Andra brott?

Sammanfattningsvis anser Jakob Holmberg att det är önskvärt, i de fall där olika former av bevis är avgörande för förundersökningen, om polis och åklagare får kännedom om ärendet först.

– Därmed inte sagt att det alltid leder till ett åtal men då får vi i vart fall möjligheten att utreda. Det kan ju också vara så att det personen först anmäls för inte leder till något, men om vi kan arbeta ostört kan vi kanske finna bevis på annan brottslighet.

Skolanställd misstänktes för brott mot barn – polisutredning nedlagdSkövdepolitiker anmäldes misstänkt för ofredande – ärendet nedlagt

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFörundersökningOfredandeSkövdeÅklagare

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.