Hoppa till huvudinnehållet

Protesterar mot chockhöjningen: ”I en sådan här situation är det oacceptabelt”

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Karlsborgsbostäders lokaler.
Karlsborgsbostäders lokaler. Foto: Åsa Lord

Karlsborgsbostäder kallar till förhandling om årets hyror (från 1 mars), och vill få igenom en höjning på 7,1 procent. Nu väntar hårda förhandlingar med motparten Hyresgästföreningen, avslöjar de sistnämnda i ett pressmeddelande.

– Vi ska försöka nå en överenskommelse som är rimlig, säger Thomas Grinderslev, ansvarig förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Tisdag 24 januari drar hyresförhandlingen mellan kommunägda Karlsborgsbostäder och Hyresgästföreningen igång. Förhandlingen berör 467 hushåll och bostadsbolaget har meddelat att man vill höja hyrorna med 7,1 procent från den 1 mars.

Bolaget grundar kravet på det förändrade samhällsläget och de ökade kostnaderna de drabbats av. Motparten Hyresgästföreningen betonar att kravet är väldigt högt och ansvarig förhandlare, Thomas Grinderslev, understryker i pressmeddelandet att hyresgästerna inte ska behöva ta hela smällen.

– Bolaget har begärt en mycket hög hyreshöjning under en tid då många hyresgäster känner stark ekonomisk press, och är oroliga för om de kommer ha råd att ha tak över huvudet. Att chockhöja hyrorna i en sådan här situation är oacceptabelt. Vi kommer inte gå med på några hyreshöjningar över vad som är absolut nödvändigt.

– Nu kommer vi att titta på bolagets bud och försöka nå en överenskommelse som är rimlig för både bolagets intresse av täckning för ökade kostnader och hyresgästernas behov av en trygg, hållbar och förutsägbar hyresutveckling.

Karlsborgsbostäders krav på 7,1 procent skulle för en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter innebära en höjning med 390 kronor i månaden eller 4 677 kronor per år.

Artikeltaggar

Hus och hemHushållHyresgästföreningenHyresrätterKarlsborgNyheterSamhälle

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.