Hoppa till huvudinnehållet

Så höga väntas vinterns elräkningar bli

Publicerad:
Inte fullt så hög elräkning väntas. Arkivbild.
Inte fullt så hög elräkning väntas. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter skräckräkningen – flera tecken talar för lägre elfakturor under resten av vintern.

I söder kan januarinotan bli lägre än samma månad i fjol.

Decemberräkningen, bara för elen (exklusive elnätsavgift och elskatt), landade i södra Sverige på i grova slängar 7 000–8 000 kronor baserat på en villakund som förbrukar cirka 20 000 kWh på ett år och har ett rörligt elavtal. I norra halvan av landet var motsvarande siffra närmare 6 000 kronor, inklusive moms och bolagens påslag – rekordhöga siffror över hela linjen.

Men det värsta kan vara över, för den här vintern i alla fall, om prognoserna slår rätt. På elbörsen Nord Pool ser snittpriset för januari, två tredjedelar in i månaden, ut att landa kring en krona per kWh eller lägre i alla elområden, jämfört med 2–3 kronor i december.

Halva decembernotan

Januariräkningen, inklusive elbolagens påslag och moms, ser därför i nuläget ut att hamna på ungefär halva decembernotan, strax över 3 000 i söder (elområde 3 och 4) och något under 3 000 i norr (elområde 1 och 2).

I södra Sverige är det till och med billigare än förra vinterns januari, men mer än dubbelt så dyrt i Norrland.

Även resten av vintern, till och med mars månads elräkningar, ser sörlänningarna ut att kunna andas ut något. Enligt elhandelsbolaget Godels prognoser bedöms snittfakturan för villakunden i de två sydliga elprisområdena hamna på i genomsnitt strax under 4 000 kronor per månad för januari till och med mars, vilket är i nivå med samma månader i fjol. I norr landar motsvarande snittfakturor på runt 2 800 kronor i månaden, betydligt högre än förra året.

Flera faktorer

Prognoserna baseras bland annat på priset på de elkontrakt som handlas på Nasdaqs terminsmarknad, som i sin tur baseras på gaspriset i Europa, milda väderprognoser, minskad elförbrukning och god tillgång till elproduktion.

"Även att den franska kärnkraften kommit gång gör att marknaden tror på ett nytt betydligt lägre prisläge. Marknaden är dock fortsatt väldigt svårbedömd med priser som varierar kraftigt både upp och ner", skriver Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning, i ett mejlsvar till TT.

Vid sidan av den rena elräkningen tillkommer elnätsavgift och elskatt, som faktureras separat.

Olle Lindström/TT

Fakta: Halverad räkning

Fakta: Halverad räkning

Räkneexemplen nedan baseras på en villakund som gör av med 20 000 kWh per år. Priset inkluderar elbolagets påslag plus moms, däremot inte elnätsavgiften och elskatt som faktureras separat.

I december landade elräkningen i:

elområde 4 på 7 700 kronor

elområde 3 på 7 600 kronor

elområde 1 och 2 på 5 800 kronor.

Prognosen, enligt terminsmarknaden och prisutvecklingen hittills i januari, för januari till och med mars i snitt per månad i:

elområde 4 på 3 900 kronor

elområde 3 på 3 700 kronor

elområde 1 och 2 på 2 800 kronor.

Källa: Godel

Artikeltaggar

EkonomiElMomsNasdaqNord PoolOlle LindströmTeknik och vetenskapVattenfallVinter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.