Hoppa till huvudinnehållet

David från Grästorp om miljonsamtalet: ”Undrade vad det var med karljäveln”

Publicerad:
Jonas von Essen hade stor show på svåraste frågenivån i TV4:s Postkodmiljonären.
Jonas von Essen hade stor show på svåraste frågenivån i TV4:s Postkodmiljonären. Foto: TV4

Postkodmiljonärvinnaren Jonas von Essens kaxiga telefonsamtal där han bjöd sin livlina på fest istället för att ställa miljonfrågan är redan en svensk tv-klassiker. I andra änden av luren var David Vinqvist från Grästorp.

– Jonas är skojfrisk, så jag förstod ganska snabbt att nu är det något jävelskap här alltså, säger 44-åringen som i dag bor i Göteborg.

Du blev en del av ett stycke svensk tv-historia skulle man nästan kunna säga – hur känns det?

– Haha, ja det är ditt påstående, men det vore ju kul om det är så. Nej, men det var ju väldigt unikt; det är väl ingen som har använt livlinan på det sättet förut i svensk tv.

Hur gick tankarna när det inte kom någon fråga och sekunder tickade?

– Jag undrade ju vad det var med karljäveln, jag vet ju att det är dyrbara sekunder där. Men jag förstod ju ganska snabbt – han är ju ganska skojfrisk, Jonas – att nu är det något jävelskap här alltså. Men det är klart att jag blev väldigt förvånad. Man tar ju emot ett sådant samtal med skräckblandad förtjusning; man vill så gärna kunna hjälpa till men man vet ju också att det kommer att vara en ruskigt svår fråga när det är på den nivån

Hade du kunnat hjälpa till om det hade varit "skarpt läge" och han inte vetat svaret?

– Jag kunde inte den frågan med säkerhet, absolut inte!

David Vinqvist är en pubquizzare av rang, så Jonas von Essens val av livlina är lätt att förstå.
David Vinqvist är en pubquizzare av rang, så Jonas von Essens val av livlina är lätt att förstå. Foto: Privat

Quizmästare

Med det sagt är David inte någon duvunge i frågesportsammanhang. Han har gedigen meritlista när det gäller pubquiz och kammade hem en riktigt fin vinst i våras.

– Laget jag ingår i tog hem den svenska finalen i våras och vann en resa till Skottland. Det var en fantastisk rolig grej.

I laget ingår även Jonas von Essen och det var på den vägen som de båda lärde känna varandra för tre år sedan.

– Ja, det var det här med quiz som förenade oss. Jag frågade om han ville vara med i mitt riksquizlag. På den tiden var han inte lika allmänbildad, men jag märkte tidigt att det här är en kille som jag för det första trivs väldigt bra ihop med – och det ska inte underskattas i ett lag – och som för det andra hade ett jäkla driv att bli bättre. Så jag bestämde mig direkt för att det är klart att han ska ingå med i laget – han är av det rätta virket. Och det har han bevisat tusen gånger om.

Ja, att Jonas von Essen, minnesmästare och framgångsrik Talang-deltagare, utgör en tillgång i ett quizlag är lätt att tänka sig.

– Alltså han är ju fruktansvärt smart den här grabben, så enkelt är det ju. Och har utvecklat bra tekniker för att kunna utnyttja hjärnan till fullo, konstaterar David som är full av beundran över kompisens prestation i Postkodmiljonären.

– Det är väldigt få svenskar som i ett sådant skarpt läge faktiskt kan vinna miljonen.

Så jag förmodar att du är nöjd med värvningen till laget?

– Verkligen! Och då menar jag inte bara resultatmässigt, utan han är en så otroligt rolig person att vara runt. Den här spralliga killen du ser i tv – det är sådan han är, han är bara sig själv. Det är en otrolig glädje att ha fått lära känna Jonas.

Och hur blir det med festen då?

– Den kommer han inte undan, det kan du vara säker på – det har han ju lovat i nationell tv!

Artikeltaggar

GöteborgGrästorpJonas von EssenNöje/KulturPostkodmiljonärenTVTV4

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.