Hoppa till huvudinnehållet

Lokalkändisar i riksradio: ”En spännande dokumentär för många”

Publicerad:
Åsa Veghed, uppväxt i Skara och skapare av radiodokumentärer.

Tänk att i nästan ett år få fördjupa sig i något man finner extra intressant.

Det har Åsa Veghed gjort, och valet föll på Skaramissalet.

– Det kommer vara en spännande dokumentär för många i och runt Skara. Det känns som ett bra mission att lyfta fram Skaras och Sveriges äldsta bok i ljuset genom att det hörs på riksradio, säger hon.

Det året Åsa Veghed skulle fylla 12 insåg hon att Skara inte riktigt var som alla andra småstäder.

– 1988 firade Skara 1 000 år och det var oerhört mycket om medeltiden då. Min pappa var väldigt historieintresserad så jag kom liksom aldrig undan det. Då insåg jag att Skara är en historisk och speciell stad, berättar Åsa med ett skratt.

Åsa Veghed med mikrofonen i högsta hugg.
Åsa Veghed med mikrofonen i högsta hugg. Foto: Åsa Veghed

Ansvar

Som vuxen jobbade hon bland annat som kulturchef för Skara kommun under åren 2018-2022. Då stiftade hon närmare bekantskap med Sveriges äldsta bok, Skaramissalet.

– Som kulturchef hade jag ansvar för boken och tidigare hade jag gjort många radiodokumentärer. Så jag tänkte att jag måste få djupdyka i det här om Skaramissalet och om hur musik och samhälle hängde ihop på medeltiden, menar hon.

Boken det handlar om, Skaramissalet från 1100-talet.
Boken det handlar om, Skaramissalet från 1100-talet. Foto: Elin Andersson

Resultatet är nu klart och kommer att sändas i radio den 28 januari, i form av en entimmes dokumentär.

– Det sammanfaller med att det i slutet av januari är ett år sedan den historiska mässan då Skaramissalet återförenades med sång ur den över 800 år gamla boken. Under året 2022 har jag gjort en 60 minuter lång radiodokumentär om Skaramissalet för Sveriges Radio P2 och det har varit otroligt intressant att djupdyka i medeltiden för att förstå vad musiken betydde och ställa frågor om boken hos olika experter, berättar Åsa.

”Spännande dokumentär”

Dokumentären har titeln ”Återföreningen – mysteriet om den gamla boken”. Bland de medverkande i programmet återfinns flera lokalkändisar från Skara med omnejd. Kanske inte Mattias Lundberg som är professor i musikvetenskap i Uppsala och Jacob Bergman som är sångare i ensemblen Ars Veritas, men väl biskop Åke Bonnier, kyrkoherde emeritus i Skara stift Johnny Hagberg, historiker Brita Planck.

– Det kommer vara en spännande dokumentär för många i och runt Skara. Det känns som ett bra mission att lyfta fram Skaras och Sveriges äldsta bok i ljuset genom att det hörs på riksradio, säger Åsa.

Johnny Hagberg är en av lokalkändisarna som deltar i dokumentären.
Johnny Hagberg är en av lokalkändisarna som deltar i dokumentären. Foto: Åsa Veghed

Från 1100-talet

Skaramissalet är från 1100-talet och har tidigare fungerat som mässbok i Skara domkyrka. I denna bok ryms också en musikalisk värld.

P2 Dokumentär ”Återföreningen - mysteriet om den gamla boken” sänds vid lunchtid den 28 januari i Sveriges Radio P2. Efter det går det att lyssna i appen Sveriges Radio Play för den som hellre vill det.

Artikeltaggar

Åsa VeghedDokumentärerLitteraturMusikNöje/KulturSångSkaraSkara domkyrkaSkara kommunSkara stiftSveriges RadioSveriges Radio P2Uppsala

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.