Gustaf Lexell: Det våras för Skaraborg

Krönikor
PUBLICERAD:
Ett nytt år är kommet och med det nya möjligheter och förhoppningar, men också besvikelser och avbrutna nyårslöften. Personligen är jag något ambivalent över jul- och nyårshelgerna. Under mellandagarna är jag helt slut och gör inte många knop, men så klämtar tolvslaget den 31/12 varpå mitt sinnesmod omgående byter skepnad. Energin kommer tillbaka, halvfärdiga projekt avslutas samtidigt som nya planer smids och idéer föds.

En utebox till hästarna ska byggas så fort markerna torkar upp och dagarna blir ljusare (läs längre), och tanken på att göra om boningshusets huvudentré till en kallfarstu med snickarglädje växer sig allt starkare. Såväl inom den privata sfären som i den yrkesrelaterade kliar det i skaparfingrarna vid den här tiden på året. På något märkligt sätt har inte realisten i mig hunnit vakna upp under januari, utan än så länge är nästan allt möjligt och framtiden bemöts med en stor portion tillförsikt.

Lyfts blicken bortanför min egen person, så tycker jag mig skönja en framtidstro även för vår del av riket – Skaraborg. För trots negativa tidningsrubriker och nyhetsinslag om krig, inflation och lågkonjunktur så händer det grejer i länet. Etableringen av en batterifabrik i Mariestad har nog knappast undgått någon och med den kommer underleverantörer, nya företag och människor söka sig till vårt område.

Jag är långt ifrån insatt i vad som försiggår i alla våra 15 kommuner, men jag vågar nog påstå att lyftkranarna blivit fler i vår region, liksom nyheter om investeringar och etableringar. Åtminstone om jag backar bandet till min barndom.

Som exempel hade vår familj som tradition att, i slutet på oktober, förära Jul på Falbygdens Ost med ett besök. En mysig tradition som fortgått sedan dess, fast numer med mina barn och sambo. Falbygdens Osteria är sig lik, men det omkringliggande Falköping har förändrats. Handelsområden med välkända varumärken, som man numer åker förbi, minns jag inte från min barndom.

Så när Skaraborg utvecklas och växer behöver Science Park Skövde göra detsamma. Därför finns det (än så länge) två lokala noder i Skaraborg, närmare bestämt i Lidköping och Falköping. Och vad är då en nod kanske någon tänker? Jo, kortfattat en förlängning av Science Park Skövde. I vårt fall består dessa noder av ett kontor men desto viktigare – en lokal affärscoach.

Genom en lokal affärscoach utökar och förenklar vi möjligheterna för entreprenörer och företag att enkelt komma i kontakt med oss. För idéer, driftiga och kompetenta människor liksom utvecklingsbenägna företag är vi övertygade om att det finns gott om i Skaraborg.

Så med det sagt, och med tanke på att vi så sakteliga går mot den ljusa årstiden, vill jag påstå att det våras för Skaraborg. Och vem vet, om 25 år kanske mina barn sitter i ett självkörande fordon på väg till Falbygdens Osteria med sina barn.


Hiss: Varje dag blir i snitt tre minuter och 20 sekunder längre fram till 21 juni

Diss: Ordentligt trött på allt vad vatten, väta och regn heter just nu