Hoppa till huvudinnehållet

Så tar du bussen till SM – och här parkerar du gratis

Publicerad:
Reporter Per Engelbrektsson
Per Engelbrektsson
per.engelbrektsson@sla.se
Next Skövdes vd Mats Olsson, SM-generalen Anders Löfvenborg och Johan Rahmberg, sektorschef Skövde kommun är tydliga med budskapet. Ta bussen till Billingen under SM-tävlingarna.
Next Skövdes vd Mats Olsson, SM-generalen Anders Löfvenborg och Johan Rahmberg, sektorschef Skövde kommun är tydliga med budskapet. Ta bussen till Billingen under SM-tävlingarna. Foto: Per Engelbrektsson

Ta inte bilen till Billingen på SM-veckan. Parkera bilen och ta bussen gratis. Det är budskapet från arrangörerna inför SM-tävlingarna nästa vecka.

Mindre än en vecka återstår till invigningen av tävlingarna och förberedelserna är i full fart.

– Vi är där vi vill vara. Organisationen är bemannad även om vi fortfarande har plats för 25-30 volontärer till, säger Andres Löfvenborg, lokal projektledare för SM-veckan.

Tävlingarna börjar med tisdagens sprinttävlingar i längdåkning och det blir en rivstart för hela organisationen.

– Vi har dimensionerat för att 6 000 besökare på Billingen och det blir en test för oss direkt, säger han.

20 bussar

Budskapet från arrangörerna är tydligt. Använd de särskilda shuttlebussarna som kommer att sättas in för transport till och från berget. De mest intensiva dagarna kommer 20 bussar rulla och garantera avgångar var 20:e minut. Trafiksoldater från T2 ska garantera att busstrafiken flyter smidigt.

Den stora parkeringen på Billingen är avstängd sedan i måndags och tills efter SM-veckan. Under tävlingsdagarna på Billingen är Alphyddevägen avstängd, boende undantagna.

Bussar kommer att utgå från Resecentrum, Lillegården och från Försvarsmaktens logistikskola (endast lördag och söndag).

För den som tar bilen till shuttlebussarna erbjuds gratis parkering vid Arena Skövde, Lillegården och i parkeringshuset Mode under SM-veckan.

Bussarna kommer under lördagen även passera slalombacken där parallellslalom genomförs.

All information om shuttlebussar och dess avgångstider finns i appen Freelway.

Du kan läsa mer om shuttlebussarna HÄR.

Västtrafik linje 8 mellan Resecentrum och Billingen trafikerar sin rutt som vanligt.

Parkeringsförbud

Anders Löfvenborg säger att kommunen räknar med att en del åskådare vill parkera på Billingssluttningen och sedan promenera upp. För att undvika parkeringskaos kommer flera gator, bland annat Blåbärsstigen och Lingonstigen, få tillfälligt parkeringsförbud.

Cirka 4 100 mössor (entrébiljett) har sålts, men frågan är hur publiktrycket kommer att bli när de stora skidstjärnorna riskerar att lysa med sin frånvaro.

– Prognosen är fortfarande att vi når 8 000 sålda mössor, säger Löfvenborg.

Läs också

Artikeltaggar

Anders LöfvenborgApparArena SkövdeBillingenBussarNext SkövdeNyheterParkeringSM-veckanVästtrafik

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.