Hoppa till huvudinnehållet

Tvångsintagen ”rymde” genom fönster – hur säker är psykiatribyggnaden?

Publicerad:
En anställd inom psykiatrin i Skövde, anser att säkerheten brister i det nya psykiatrihuset och att personal känner sig otrygg i sitt arbete.
En anställd inom psykiatrin i Skövde, anser att säkerheten brister i det nya psykiatrihuset och att personal känner sig otrygg i sitt arbete. Foto: Helene Magnusson

En patient som var tvångsomhändertagen lyckades ta sig ut genom ett fönster och avvika från det nya psykiatrihuset i Skövde. Nu har en IVO-anmälan lämnats in för brister i säkerheten.

Patienter har också krossat ett par invändiga fönster, varav åtminstone ett var säkerhetsklassat.

Efter det inträffade uttrycker en anställd oro över säkerheten på arbetsplatsen.

Under jul- och nyårshelgen lyckades en patient som var tvångsomhändertagen, ta sig ut genom ett fönster i det nya psykiatrihuset på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Fönstret skulle inte gå att öppna, men patienten har lyckats bryta upp en slags täckbricka, troligtvis med hjälp av en matkniv. Det upptäcktes inte förrän det var försent och patienten var borta.

Ledningen har nu lämnat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) på grund av det inträffade.

– Det är så vi gör i sådana här fall, förklarar Lena Bjugård Bränfeldt, verksamhetschef.

Enhetscheferna har i sin rapport uttryckt att de ser allvarligt på det inträffade.

En patient lyckades slå sönder ett fönster i en rökruta. De fönstren är inte säkerhetsklassade och därmed inte heller okrossbara.
En patient lyckades slå sönder ett fönster i en rökruta. De fönstren är inte säkerhetsklassade och därmed inte heller okrossbara. Foto: Helene Magnusson

I två ytterligare fall har patienter slagit sönder fönster inne i byggnaden. Ett av dem var ett så kallat säkerhetsklassat fönster. I det andra fallet var det ett fönster som satts upp kring en rökruta, som inte var säkerhetsklassat.

– Personalen litar inte på säkerheten utan har funderingar kring det här, och det tycker jag de ska ha. För att sprida ett lugn bland personalen kommer jag att ta in en konsult som är expert på säkerhetsglas. Fönster som blir små smulor vid krossning, kan ändå hålla ihop och om man vet det så blir det en större trygghet, säger Lena Bjugård Bränfeldt.

Men hon kan också se att fönstren har gått sönder mer än de till exempel har gjort på rättspsykiatrin i Falköping där liknande incidenter inträffat.

Sedan de flyttade in i psykiatrihuset våren 2022 har tre fönster vandaliserats.

Lena Bjugård Bränfeldt berättar hur fönstren testades i samband med byggnationen.

– De slog på fönstren utvärtes med både yxa och järnkulor.

”Otrygg personal”

En anställd som hört av sig till tidningen, men som vill vara anonym, berättar att de många gånger har påtalat att byggnaden inte håller måttet.

– Någonstans har det fuskats. Det är lite sent att byta ut en massa glasrutor och fixa lås nu. Hela projektet är ett fiasko. Det är en fruktansvärt otrygg plats för personalen, tycker den anställde.

Anette Karlsson på Vårdförbundet, som bland annat företräder sjuksköterskorna, har inte hört från psykiatripersonalen att de känner oro över att lokalerna inte skulle vara tillräckligt säkra.

Men hon berättar att Kommunal och Vårdförbundet begärde skyddsstopp på 24 timmar då ett fönster hade krossats.

– Vi bedömde då att det inte var säkert, förklarar Anette Karlsson.

Anna-Lena Holmström är Kommunals huvudskyddsombud på Skaraborgs sjukhus, och inom psykiatrin är hon bland annat ombud för de psykiatriska skötarna.

Hon håller med om att de nya lokalerna kräver helt andra rutiner än i Falköping.

– Det är väldigt annorlunda här. Det tar tid att få allt på plats. Det är också lätt att tro att nya lokaler inte innebär några risker, men det är klart att det gör. Det finns mycket att jobba på vad gäller arbetsmiljön.

Det är Västfastigheter som projekterat bygget av psykiatrihuset. Enligt Malin Thilander, fastighetsförvaltare, så har de levererat den säkerhetsklass som verksamheten beställt och att det som hänt nu är en fråga för verksamheten. Vad gäller fönstren i patientrummen så är den bricka med två skruvar som en patient lyckats bryta upp, inte någon felkonstruktion.

– Vi har inte fått några indikationer på bristande säkerhet. Men om verksamheten kommer fram till att det kanske behövs en utökad säkerhet, så ordnar vi det, säger Malin Thilander.

En tvångsintagen patient rymde från sitt rum genom att bända upp ett låst fönster.
En tvångsintagen patient rymde från sitt rum genom att bända upp ett låst fönster. Foto: Helene Magnusson

Artikeltaggar

PsykiatriSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.