Öppen och ärlig debatt är möjlig

Insändare
PUBLICERAD:
Lars Emnéus menar att det uppstått ett tidsmässigt vakuum mellan kärnkraft och vind- och solenergi.
Foto: Johan Nilsson/TT
”Det vore väl trevligt om man kunde ta en öppen och ärlig debatt om den gröna energiväxlingen över huvud taget är möjlig. De finns faktiskt de som tvivlar”. Så avslutar Stefan Hallberg sin betraktelse (SLA, 23/1) över vindkraftens påstådda tillkortakommanden.

Att det dör fåglar, insekter och går åt massor av såväl energi som råvaror för att bygga ut vindkraften stämmer nog och det hedrar Hallberg att han bemödar sig om att källhänvisa. Men det finns ett vakuum, ett tidsbundet vakuum om minst 15 år, mellan den högaktade kärnkraften och vind- och solenergi. Det är ett vakuum som sällan lyfts fram av vindkraftsmotståndare.

I takt med kravet på fortsatt ökat välstånd och därmed ökat behov av mer energi så är det naturligt att vi fortsätter att dels förvalta de kvarvarande kärnreaktorerna och intill dess att vi byggt ikapp den efterfrågade kärnkraften så måste såväl vind- som solenergi byggas ut, vilket jag har skrivit tidigare.

Summerar man det hela så är jag övertygad om att en öppen och ärlig debatt om den gröna energiväxlingen är såväl möjlig som nödvändig och den fortsatta utbyggnaden av vind- och solenergi för att täcka våra ökade behov de närmaste åren är ett krav.

Jag tvivlar inte på vare sig vindkraft eller solenergins utbyggnad, det är där vi fyller vakuum med handling.

Lars Emnéus

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.