Hoppa till huvudinnehållet

Svensk industri har ett bra utgångsläge

Publicerad:
Centrala förhandlingar pågår inom industrin.
Centrala förhandlingar pågår inom industrin. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Just nu pågår de centrala förhandlingarna mellan våra fem fackförbund och arbetsgivarna inom industrin. Det handlar om löner och arbetsvillkor för över en halv miljon industrianställda, varav många här i Västsverige. Utfallet av förhandlingarna kommer att bli vägledande för arbetstagare och arbetsgivare på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vårt krav på centralt löneutrymme är på 4,4 procent. Redan när kravet presenterades i oktober var arbetsgivarsidan snabb med att avfärda det. Med andra ord - det är en lång väg kvar till målgång.

Förutsättningarna inför den kommande avtalsperioden är speciella på flera sätt.

Den höga inflationen är kännbar för oss alla. För att våra medlemmar och andra arbetstagare ska få mer pengar i plånboken över tid är det viktigt att framtida löneökningar inte bidrar till att driva upp inflationen ytterligare. Den får helt enkelt inte bita sig fast på dagens höga nivåer längre än nödvändigt.

Vi rör oss mot en allt osäkrare ekonomisk utveckling. Samtidigt visar flera indikatorer att svensk industri har ett bra utgångsläge. Industriproduktionen har sedan 2018 utvecklats mer positivt än i viktiga konkurrentländer. Dessutom har Sverige ökat sina exportmarknadsandelar under de senaste fem åren. Sammantaget menar Facken inom industrin att det är tydligt att svensk konkurrenskraft stärkts.

Parallellt med detta finns en påtaglig efterfrågan av kompetens på svensk arbetsmarknad. Inte minst är industrin beroende av ännu fler kunniga och duktiga medarbetare för att fortsätta den gröna omställningen.

För att säkerställa en stabil lönebildning i Sverige behöver vi eftersträva ett långsiktigt perspektiv. Konkret innebär det att de gemensamma och centrala krav vi ställer från Facken inom industrin tar hänsyn till löneökningarnas konsekvenser för inflation, konkurrenskraft och sysselsättning.

Dessa krav är:

En god löneutveckling och fokus på de lägsta lönerna – vi ser goda skäl att växla upp löneökningstakten och ställer därför ett högre lönekrav än i de senaste avtalsrörelserna. Målet är att snarast möjligt komma tillbaka till löneökningar som inte äts upp av ihållande hög inflation. I den här avtalsrörelsen vill vi även se extra fokus på dem som har de lägsta lönerna. Därför kräver vi en extra satsning på dessa.

Avsättning till deltidspension/flexpension - systemen som finns inom industrin ger dels möjlighet till en anpassning av arbetstiden när man närmar sig pensionering och dels handlar det om mer pengar in i tjänstepensionssystemet. Vi vill fortsätta att bygga ut och höja avsättningen inom ramarna för deltidspension/flexpension.

Benny Olsson

Regionordförande Unionen Skaraborg/Väst

Pär-Ola Olausson

Avdelningsordförande IF Metall Östra Skaraborg

Peter Månsson

Västra Götaland /ledamot av Sveriges Ingenjörers Avtalsdelegation inom industrin

Henrik Brolin

Avdelningsordförande GS avdelning 4 Västra Götaland

Lena O Jenemark

Ledamot i Livsmedelsarbetareförbundets förbundsstyrelse, Gunnar Dafgård i Källby

Artikeltaggar

Debatt