Hoppa till huvudinnehållet

Sammanställning: Så funkar elstödet – svar på de vanligaste frågorna

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Elräkningen är en tung utgift som många hushåll får kämpa med att klara av. Snart kommer ett välkommet tillskott från statligt håll.
Elräkningen är en tung utgift som många hushåll får kämpa med att klara av. Snart kommer ett välkommet tillskott från statligt håll. Foto: Janerik Henriksson/TT

Utbetalningen av det omdiskuterade elstödet till hushållen närmar sig och frågorna är många. Kommer jag att få elstöd? Hur mycket får jag? När finns pengarna på kontot?

Här reder SLA ut några av de vanligaste spörsmålen.

För lite, för sent, orättvist utformat, inflationsdrivande – många invändningar har riktats mot elstödet till hushållen, men att det för många är efterlängtade pengar råder det knappast någon tvekan om.

Men hur kommer det hela att gå till? När kommer pengarna och hur mycket blir det? Trots de spaltmeter som skrivits i ämnet finns nog fortfarande frågor hos många. Här gör vi ett försök att reda ut begreppen.

När kommer elstödet?

Den 20 februari inleder Försäkringskassan utbetalningarna som kommer att pågå under några dagar. Det dröjer också några dagar innan pengarna syns på kontot. För att få elstödet så snabbt möjligt ska bankkonto anmälas till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari. Den som inte anmäler sitt konto får visserligen pengarna ändå, men det tar längre tid:

För att på pengarna så snabbt som möjligt ska man anmäla sitt konto till Swedbanks kontoregister.
För att på pengarna så snabbt som möjligt ska man anmäla sitt konto till Swedbanks kontoregister.

"Om du inte har anmält något konto i Swedbanks kontoregister, så ser vi om det finns ett bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten och betalar elstödet dit. Hittar vi inget konto så skickar vi en utbetalningsavi", skriver Försäkringskassan på sin hemsida.

Vem får elstöd och för vad – och hur mycket blir det?

Den som är privatperson och hade ett avtal med ett elnätsföretag för en elanläggning (uttagspunkt) i södra Sverige (elområde 3 eller 4) och stod på elnätsavtalet den 17 november 2022 får ta del av elstödet.

Hur mycket det blir beror på elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022 och om elanläggningen hör till elområde 3 eller 4.

I område 3, som Skaraborg tillhör, är ersättningsnivån 50 öre/KWh, i område 4, det sydligaste, 79 öre/KWh. Nivåerna beror på hur mycket medelpriset per KWh i respektive område har överstigit det nationella referenspriset på 75 öre/KWh.

Exempel: En villaägare i Skövde som förbrukat 20 000 KWh under den aktuella tolvmånadersperioden får 10 000 kronor i elstöd (20 000 x 0,50 = 10 000).

Totalt betalas 55 miljarder kronor ut.

De som producerar en del av sin egen el får stöd baserat på den mängd el som anläggningen tagit ut från elnätet.
De som producerar en del av sin egen el får stöd baserat på den mängd el som anläggningen tagit ut från elnätet. Foto: Björn Lindgren/TT

Hur fungerar det om man producerar egen el med till exempel solceller?

Privatpersoner som är så kallade prosumenter eller mikroproducenter – det vill säga de som producerar egen el främst för eget bruk men som säljer eventuellt överskott till elnätet – får stöd utifrån den mängd el som elanläggningen har tagit ut från elnätet under perioden oktober 2021 till september 2022. Det ges inget stöd för egenproducerad el som sålts till elnätet eller som använts i hushållet.

Får även den som har bundet elpris, och därmed kanske klarat sig undan höga elräkningar, ta del av stödet?

Ja. Svenska kraftnät, som har tagit fram modellen, har inte tillgång till uppgifter om vad varje enskild elanvändare har betalat för sin el eller vilka prisavtal elanvändarna har. Att inhämta sådana uppgifter skulle innebära mycket omfattande arbete och ta för lång tid är bedömningen.

Får man elstöd om elen ingår i hyran?

Nej, då har man inget eget elnätsavtal och får därmed inga stödpengar.

Behöver jag göra något för att ta del av elstödet?

Nej. Man behöver inte ansöka om elstödet eller kontakta vare sig myndigheter eller elbolag. Pengarna kommer ändå.

Låt dig inte luras! ”Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder”, varnar Försäkringskassan.
Låt dig inte luras! ”Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder”, varnar Försäkringskassan. Foto: Jenny Kane

Se upp för bedragare!

Det hörs rapporter från flera håll om att bedragare utnyttjar okunskapen kring elstödet för att försöka lura folk. Försäkringskassan förmedlar följande varning:

"Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt."

Hur blir det med det ytterligare elstöd som nyligen aviserats?

Ett nytt elstöd som avser november och december 2022 (och som denna gång går till hushåll i samtliga fyra elområden) är på gång. Svenska kraftnät har på uppdrag av regeringen tagit fram en modell som inväntar godkännande av Energimarknadsinspektionen.

Enligt förslaget uppgår stödet för hushåll i elområde 3 till 126 öre/kWh för 80 procent av den uppmätta elförbrukningen. Motsvarande siffra i elområde 1 och två är 90 åre/KWh och i elområde 4 är det 129 öre/KWh som gäller – även här för 80 procent av förbrukningen.

Exempel: En villaägare i Skövde som förbrukar 4 500 KWh under november får 4 536 kronor (4 500 x 0,8 = 3 600, 3 600 x 1,26 = 4 536).

Någon precis angivelse om när dessa pengar ska betalas ut har inte kommit – "någon gång under våren" är det besked som hittills har getts.

Utöver detta nya hushållsinriktade elstöd ligger också ett hett emotsett stöd till företag och andra juridiska personer i pipeline. Inte heller i detta fall finns något besked om när pengarna kommer.

F-kassan i Lidköping inte inkopplad

Det är Försäkringskassan som hanterar utbetalningen av elstödet, men kontoret i Lidköping har ingen direkt aktiv roll i detta, uppger områdeschef Mattias Willersjö; det är andra delar av myndigheten som arbetar med att bygga organisationen kring detta uppdrag.

”Det finns däremot en indirekt påverkan genom att frågor kring elstödet även hamnar hos våra handläggare som arbetar med andra förmåner inom socialförsäkringen. Vi har skapat förutsättningar för att kunna bemöta dessa frågor på samtliga av Försäkringskassans kontor”, säger Mattias Willersjö.

Artikeltaggar

EnergimarknadsinspektionenFörsäkringskassanHus och hemHushållLidköpingPensionsmyndighetenPrivatekonomiSkaraborgSvenska kraftnätSwedbank

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.