Hoppa till huvudinnehållet

Från USA till Skärv – Mike reser världen runt med Workaway

Publicerad:
Maria Strömberg hjälper Mike Lombardi att borsta bort hårstrån från både ren och hund, som ansamlats på ryggen.
Maria Strömberg hjälper Mike Lombardi att borsta bort hårstrån från både ren och hund, som ansamlats på ryggen. Foto: Philip Alfredsson

Från lilla staden Sheffield, Massachusetts, har amerikanen Mike Lombardi landat som volontärarbetare i Skärv, mellan Axvall och Eggby.

Hur kom han hit? Och vad är hans syn på Sverige?

Vi åkte och besökte gården, där han bor hos yogainstruktören Maria Strömberg.

Uttrycket ”mitt i skogen”, brukar oftast användas när man hyperboliskt ska benämna någons boningsplats som avlägsen. Men Maria Strömberg bor verkligen mitt i skogen.

Efter några kilometers navigerande på små skogsvägar öppnar sig en paradisisk skogsdunge bakom några träd. Här finns ett vackert bostadshus, en naturpool och mängder av skog precis runt knuten, perfekt för en skogsälskare som Mike Lombardi.

– Jag gillar att vara utomhus och röra mig i naturen, jag kan inte tänka mig en bättre plats än den här, säger amerikanen.

Yogamattorna finns alltid utrullade hemma hos Maria Strömberg.
Yogamattorna finns alltid utrullade hemma hos Maria Strömberg. Foto: Philip Alfredsson

Han har använt sig av tjänsten Workaway. Där lägger olika värdar över hela världen ut annonser, där de söker volontärarbetare. I utbyte mot sängplats och mat, och i vissa fall lite fickpengar, kan man assistera värden med – i princip – vad som helst. Det kan vara jobb på vingård i Frankrike, vara språkhjälp i Sydkorea, eller hjälpa till med skogsröjning och hundvakt i Skärv.

– När jag letade efter värdar på Workaway i Sverige, ville jag vara någonstans där jag får vara bland djur och inte vara fast i en storstad. Efter en dag i skogen med hunden mår jag så otroligt bra, säger Mike.

Vad gjorde du innan du reste hit?

– Då bodde jag i Florida, men jag flyttade tillbaka hem till Massachusetts innan jag åkte. Tidigare studerade jag finans och ekonomi på college, men jag hoppade av då jag insåg att jag vill arbeta med händerna och få vara utomhus.

Fullsatt hus

Maria Strömberg är kanske känd för vissa genom sin karriär som yogainstruktör i såväl Skövde som Skara. På sin lilla skogsgård i Skärv har hon haft många Workawayare genom åren, hon ser det som ett sätt att möta nya människor, utforska andra kulturer och bidra till människors resande.

En av Mikes uppdrag är att ta hand om hunden medan Maria är och jobbar. Något som de båda verkar tycka om.
En av Mikes uppdrag är att ta hand om hunden medan Maria är och jobbar. Något som de båda verkar tycka om. Foto: Philip Alfredsson

– Jag har inte haft en enda person här som inte har lärt mig något. Det är så givande att få träffa nya människor, säger Maria Strömberg.

Har du haft några negativa upplevelser som Workaway-värd?

– Nej, inte direkt. Jag ser inga upplevelser som negativa, utan mer som annorlunda. En gång var det åtta personer som bodde här samtidigt, det blev kanske lite väl många på en och samma gång. Nu räcker det med en till två personer samtidigt, skrattar hon.

Sverigeresan fortsätter

Maria tror mycket på öppenhet. Inne i huset finns inga dörrar, och i det stora vardagsrummet finns både ett högt tak och en välkomnande värme.

Det är inte svårt att förstå varför Mike trivs så bra hemma hos Maria. Tillsammans mediterar de, lagar mat och umgås. Dagen innan vi kommer på besök har Mike fått smaka på, och tillaga, älgköttbullar, och det är tydligt att de – bara efter några dagar – trivs väldigt väl i varandras sällskap.

Många skratt utbytes mellan Maria och Mike under intervjun, och – vad vi kan anta – även utanför reporterns besök.
Många skratt utbytes mellan Maria och Mike under intervjun, och – vad vi kan anta – även utanför reporterns besök. Foto: Philip Alfredsson

– Vi klickade direkt när vi pratade på Facetime, och sedan jag kom hit har vi haft väldigt kul tillsammans och många givande diskussioner, säger Mike Lombardi.

Skulle du rekommendera andra att resa via Workaway?

– Ja, utan tvekan! Man får uppleva nya kulturer och se delar av länder och städer som man inte kan läsa om i guideboken. Det är en upplevelse som du inte kommer att ångra, eller kanske ens få uppleva igen.

Vad är det bästa med Sverige?

– Hittills måste jag säga att det är naturen, men då har jag inte sett så mycket. Jag kommer att stanna här till slutet av januari, och sedan fortsätta min resa i Sverige och Skandinavien.

Artikeltaggar

AxvallDjur och naturFrankrikeHusdjurKulturMassachusettsNaturResorSkogSpråkSydkoreaTurism

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.