Hoppa till huvudinnehållet

Bitarna föll på plats när hon blev KeramikHanna: ”Jag skapar när andan faller på“

Publicerad:
SLA
redaktion@sla.se
Hanna Ström i verkstaden som även har en liten butik.
Hanna Ström i verkstaden som även har en liten butik. Foto: Kolja Schallenberg

Hanna Ström är med sina 32 år inte bara en ung entreprenör, utan två; dels arbetar hon huvudsakligen som egenföretagare i form av psykolog, men driver även en keramikverkstad där hon tillverkar föremål framför allt för vardagligt användande. Bruksföremål helt enkelt.

Hanna bor i Karlsborg och hon trivs här. För fyra år sedan upptäckte hon att hon ville göra ytterligare något bredvid arbetet som psykolog och för tre år sedan fick hon av en slump tag i sin nuvarande lokal i källaren på Ringvägen, som nu består av både verkstad och en liten butik — allt föll på plats och hon blev ”KeramikHanna“.

Varför blev det just keramik?

– Det passade mig, jag gillar hantverk, att skapa något och jag testar gärna nya saker också. Just nu håller jag på med experiment för att kanske få fram en ny serie, som i så fall kommer vara en överraskning till mina kunder.

Hanna hinner inte ta emot stora beställningar utan tillverkar bara i mindre mängd. Det är oftast också högst oklart vad slutresultatet blir eller när sakerna tillverkas; det beror på när andan faller på, ”ibland får jag massor och ibland inget ur händerna”.

Framförallt mat inspirerar henne och kan ge resultat i form av till exempel en skapelse med två skålar i en, för både oliver och dess kärnor. Eller en stor såskopp bara för att hon gillar sås. Hannas hydroponiska krukor är dessutom de enda som finns som är gjorda av keramik.

— Jag brinner för kundernas reaktioner och älskar att göra keramik folk kan använda och blir glada av. Gör man det med äkta känsla så blir det ofta bra, berättar hon.

Är oförutsägbart

Det är lust och känsla som styr skapandet.
Det är lust och känsla som styr skapandet. Foto: Kolja Schallenberg

Hanna håller sin verkstad och butik öppet för Karlsborgsbor med omnejd men det mesta säljer hon via webbutiken och hon skickar sina skapelser via paket över hela Sverige.

Men hon vill vara så tillgänglig som möjligt och bjuder gärna in till sin verkstad där hon visar vad hon gör, inte bara live men även digitalt. På hennes Instagramkonto kan man se hur skapelserna i keramik uppstår, från första idén till tillverkning, bränning och sedan resultatet.

Det kan hända att en jättestor grej som hon har lagt mycket arbetstid på får en spricka när den bränns. Då gäller det bara att gå tillbaka till steg ett och börja om igen.

— När ungen bränner, då släpper jag det. Lera är ibland oförutsägbar, förklara Hanna.

Lust och känsla driver skapandet.
Lust och känsla driver skapandet. Foto: KeramikHanna

Kolja Schallenberg

Artikeltaggar

ButikerHandelKarlsborgKeramikKonstRingvägen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.