Hoppa till huvudinnehållet

Nytt från Ullström – bok med brädspel

Publicerad:
Jan-Erik Ullström har många bokgenren på sin lyra. Nu släpper han en brädspelsbok. Foto: Johan Espefält

En bok vars sidor utgör planer för olika sällskapsspel. Det är det senaste som Väringförfattaren Jan-Erik Ullström står bakom.

Författaren Jan-Erik Ullström har skrivit böcker inom flera olika genrer och är en av manusförfattarna till humorserien ”Uti Bôgda”. När tiden tillåter passar han dessutom gärna på att skapa egna sällskapsspel.

– Jag köper ett A0 ark, ritar en spelplan och hittar på egna regler. Sedan sitter vi upp emot sex personer och spelar. Det är väldigt roligt, säger han.

Det fick honom att ställa sig frågan om det fanns någon bok med olika sorters brädspel där sidorna utgör spelplanerna. Han kom inte på någon sådan och skred därför till verket med att skapa en egen tillsammans med illustratören Emmelie Salomonsson, som Jan-Erik gjorde barnboken ”Varför?” ihop med.

I det här spelet ska man hitta på nya ord, och sedan förklara vad de betyder.
I det här spelet ska man hitta på nya ord, och sedan förklara vad de betyder. Foto: privat

Arbetet är nu färdigt och under första veckan i februari släpptes boken som kort och gott är döpt till ”Lilla brädspelsboken”. Den innehåller tio brädspel med olika teman. I ett är man en fisk som ska ta sig ner till havsbotten men där skräp och annat hindrar. I ett annat är man en pensionär som ska hitta sina borttappade saker i parken. Sjunga med stängd mun och hitta på nya ord är exempel på utmaningar som spelarna ställs inför om man råkar hamna på fel ruta.

Det enda man behöver för att spela är en tärning och valfria spelpjäser, vilka kan vara allt från en 50-öring till en liten sten.

– Reglerna är lite yviga, så man får göra lite som man vill, säger han.

Jan-Erik tycker om att skapa egna sällskapsspel.
Jan-Erik tycker om att skapa egna sällskapsspel. Foto: privat

Liksom i bokserien ”Sagor utan slut” vill Jan-Erik stimulera barns fantasi.

– Med den här boken kan man sitta i lugn och ro och ha kul ihop med andra i stället för att sitta ensam framför en skärm. Jag tror också att det här kan vara en första väg in i böckernas magiska värld, och visa att en bok inte behöver vara tråkig.

I övrigt säger Jan-Erik att han har mycket spännande på gång framöver. Exakt vad kan han dock inte uppge i nuläget, förutom två saker och det är den tredje delen i fantasybokserien Sveablot som släpps i sommar, samt att Jan Rippe ska läsa in ”Frid och Fröjdh” som ljudbok.

Boken innehåller tio spel.
Boken innehåller tio spel. Foto: privat

Artikeltaggar

BöckerFörfattareJan-Erik UllströmLitteraturSällskapsspelSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.