Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Hemtjänstindex – en viktig möjlighet för kommunerna

Publicerad:
Hemtjänstindex ska göra det enkelt för kommuner att se vad som behöver göras för att höja kvaliteten, skriver Christer Eliasson. Illustrationsbild.
Hemtjänstindex ska göra det enkelt för kommuner att se vad som behöver göras för att höja kvaliteten, skriver Christer Eliasson. Illustrationsbild. Foto: Janerik Henriksson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hur bra eller dåligt fungerar hemtjänsten i kommunen? Det hemtjänstindex som SPF Seniorerna tagit fram ger svaren på de frågorna.

Nu är det upp till kommunerna att våga ta del av svaren. Endast Skövde, Skara samt Götene har beställt fördjupad analys av den rikstäckande undersökningen. Frågan är varför övriga kommuner i Skaraborg struntat i möjligheten.

För cirka tre månader sedan lanserade SPF Seniorerna Hemtjänstindex. Det är ett index och en rankinglista för Sveriges alla 290 kommuner som väger samman olika mått för att ge en samlad helhetsbild av hur bra en kommun är på att leverera hemtjänst, utifrån seniorernas perspektiv. Indexet fångar upp hela processen, från att behov av hemtjänst uppstår, via ansökan, biståndsbeslut, uppstart och utförande av hemtjänsten. Indexet väger samman alla relevanta mätningar och all relevant fakta och statistik.

Bakom det samlande indextalet finns delindex kopplat till olika kvaliteter i allt det som är hemtjänst och som gör det möjligt att analysera styrkor, utvecklingsområden och få stöd för prioriteringar. Jämförelserna och möjligheten att identifiera framgångsfaktorer kommer att driva på kvalitetsutvecklingen.

Hemtjänstindex ska göra det enkelt för kommuner att se vad som behöver göras för att höja kvaliteten. Det sammanfattande indexet ligger till grund för rankinglistan där kommunerna jämförs med varandra. För hela riket ligger detta index mellan 40 och 65 på en skala där 100 är perfekt. Av Skaraborgs 15 kommuner har Essunga högst index på 59,3 och Tidaholm det lägsta på 46,8. Vi kan konstatera att även i de bästa kommunerna finns en hel del som kan bli bättre.

Arbetet med att bygga upp systemet har finansierats med projektpengar från Allmänna Arvsfonden och all tillgänglig expertis har varit engagerad. Avsikten är att framöver årligen ta fram uppdaterat index för att göra det möjligt att följa utvecklingen och kunna läsa av hur kommunernas tjänster förbättras.

För att finansiera arbetet med detta erbjuds kommunerna att köpa det mer detaljerade analysmaterialet i form av en rapport med den egna kommunens resultat. I beställningen ingår även tillgång till ett digitalt rapportverktyg där kommunen på egen hand kan se sina starka och svaga sidor som grund för sitt förbättringsarbete.

Av Skaraborgs 15 kommuner är det hittills bara Götene, Skara och Skövde som beställt rapporten som verktyg för sitt utvecklingsarbete och som ska göra det möjligt att följa utvecklingen av Hemtjänstindex över tid. Vi vill påminna övriga kommuner om vikten av att arbeta med att förbättra kvaliteten i den för så många seniorer livsavgörande hemtjänsten och ta hjälp av Hemtjänstindex för att identifiera var behovet är störst.

SPF Seniorerna Skaraborgsdistriktet

Christer Eliasson, ordförande

Artikeltaggar

HemtjänstInsändareSkaraSkaraborgSkövdeSPF SeniorernaVindVård och omsorgVäder