Hoppa till huvudinnehållet

Vardagen blev mycket lättare: Datorkurs för äldre hos Röda Korset

Publicerad:
SLA
redaktion@sla.se
Datorkursens deltagare i Röda korsets lokal.
Datorkursens deltagare i Röda korsets lokal. Foto: Kolja Schallenberg

Två gånger i veckan håller Vera Wiberg en datorkurs för äldre i Röda Korsets lokal på Kanonvägen vid Fästningen.

— I nuläget håller jag två kurser, en på måndagar och en på fredagar. Båda är problem- och frågestyrda; mycket handlar om att hitta rätta vägar, förklarar Vera.

Idén till kursen uppstod 2016 när flyktingströmmen nådde Karlsborg, och Röda Korset köpte datorer för att kunna lära ut svenska till flyktingarna. Efter att flyktingarna blev färre kom man på idén att använda de befintliga datorerna till att lära ut IT till den äldre generationen. Sedan dess är Vera Wiberg kursledare.

Deltagarna får själva bestämma om de vill använda sina egna datorer, eller en av de fyra från Röda korset. Det viktigaste är att alla känner att man sitter i samma båt och har samma utmaningar kring datorer och deras användning.

— Det här är en riktig studiecirkel i och med att vi lär oss av varandra. Målet är att minska segregationen, samtidigt som det ska vara socialt, förklarar Vera.

— Vardagen blev mycket enklare, och lite tryggare. Samtidigt är det en bra atmosfär här, säger Lena Nilebrandt som, som vanligt, deltar i kursen tillsammans med sin sambo.

Lärde själva ut

Vera Wiberg leder datorkursen.
Vera Wiberg leder datorkursen. Foto: Kolja Schallenberg

Oavsett om det gäller klippa och klistra, flytta filer, reda ut svårigheter på datorer eller mobiltelefoner, är Vera Wiberg personen som har ett svar; eller åtminstone vet vart man kan hitta ett svar på nätet.

— IT är inte bara en generationsfråga, utan jag upplever också att män och kvinnor använder datorer på olika sätt. Men precis som med allt annat handlar det om hur många timmar man lägger på att lära sig något, på att bli mer van med teknologin.

De flesta deltagare i gruppen var med när datorer infördes på deras arbetsplatser i början av 1980 talet. Några kommer ihåg att de gamla datorerna fyllde flera rum och var väldigt omhuldade.

— Om företaget hade lagt så mycket energi på oss medarbetare som de gjorde på datorernas välmående, då hade arbetet varit mycket trevligare, berättar en av deltagarna och skrattar.

Flera deltagare var själva en av dem som lärde den yngre generationen hur man använde de stora datorerna. Nu behöver de själva i sin tur lite hjälp med dagens, mycket mindre, datorer.

— Det är bara roligt att jag kan vara till hjälp och vi har utrymme för fler personer, tillägger Vera.

Kolja Schallenberg

Artikeltaggar

DatorerKarlsborgKurserRöda korsetSkola och utbildningSvenska Röda KorsetTeknik och vetenskap

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.