Hoppa till huvudinnehållet

Matjättar återkallar ägg – risk för salmonella

Publicerad:
Reporter Jesper Ottoson
Jesper Ottoson
jesper.ottoson@sla.se
Coop, Ica och Axfood återkallar ägg efter salmonellafynd. Arkivbild.
Coop, Ica och Axfood återkallar ägg efter salmonellafynd. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Coop, Ica och Axfood återkallar ägg efter att man upptäckt salmonella i de stall där äggen värpts.

Det är andra gången på fem veckor som matjättarna har tvingats återkalla ägg.

I januari återkallade Coop, Ica och Axfood flera äggprodukter sedan leverantören upptäckt salmonella i ett av stallen där de värpts.

Nu har det hänt igen.

− Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske och hur vi säkerställer att det inte händer igen, säger Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, i ett pressmeddelande.

För Icas del gäller återkallandet följande produkter: ICA Basic Ägg frigående inomhus 6-pack och 24-pack, ICA Ägg frigående inomhus, 6-pack M/L, 10-pack, M/L och 15-pack M, ICA Frukostägg frigående inomhus 12-pack L samt ICA Brunchägg 6-pack med bäst före-datum mellan 8 mars och 19 mars och kod 2SE403-XX, där de sista två siffrorna är stallets nummer och i detta fall berörs samtliga stallnummer.

Foto: Ica

Axfood återkallar å sin sida produkterna Garant Ägg, Frigående inomhus, XL, 6-pack och Garant Ägg, Frigående inomhus, Large, 10-pack, båda med bäst före-datum mellan 8 och 17 mars.

Hos Coop återkallar man Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M med bäst före-datum mellan 8 mars och 17 mars och Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S med bäst före-datum mellan 13 mars och 16 mars.

Den som köpt ägg som återkallats uppmanas att i första hand reklamera produkten i den butik där inköpet gjordes.

Artikeltaggar

AxfoodCoopIcaMat och dryckSalmonella

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.