Hoppa till huvudinnehållet

STORT TEST: Här är Skövdes godaste semla

Publicerad:
Sex semlor från olika platser ingick i testet.
Sex semlor från olika platser ingick i testet. Foto: Philip Alfredsson

Sex olika semlor har testats av SLA:s panel.

Vilken semla är egentligen den godaste i Skövde?

Fettisdagen närmar sig, och varje år vässar de olika bagerierna sina semlor. Ibland dyker vissa uppstickare upp för att röra om i grytan, är de godare än de klassiska?

SLA har satt samman en panel och har ätit sig runt bland sex olika semlor från olika bagerier runt om i Skövde för att besvara frågan;

Vilken är Skövdes godaste semla?

Här har ni svaret.

De här semlorna deltog i testet

Sex semlor. Vilken var godast?
Sex semlor. Vilken var godast? Foto: Philip Alfredsson

1. Ica Maxi – 15 kronor

2. Wästgötabagarn – 29 kronor

3. Mössebergsbagaren – 36 kronor

4. EKO – 15 kronor

5. Henrys – 45 kronor

6. Burger King – 35 kronor

Resultatet

Testet skedde utan att testpanelen visste vilken semla som var vilken, eller vad respektive semla kostade. Kostnaden har inte tagits hänsyn till i betyget, utan baseras enbart på smak och utseende.

Ica Maxi – 15 kronor – MEST PRISVÄRDA

Testets mest prisvärda semla tillfaller Ica Maxi.
Testets mest prisvärda semla tillfaller Ica Maxi. Foto: Philip Alfredsson

Betyg: 4.3/5

Kommentar: En semla helt i panelens smak. Bullen är saftig, grädden är lättvispad och härlig, samtidigt som mandelmassan smakar som att den är gjord på bageriet. Mandelbitar i mandelmassan, vilket uppskattades av panelen. En bra semla, helt enkelt!

Wästgötabagarn – 29 kronor

Betyg: 2.6/5

Kommentar: Ingen fullträff jämfört med semla nummer ett. Bullen är torrare, slarvigt uppskuren, och grädden är tyngre vispad. Dock är det en tydlig mandelsmak för den som uppskattar det och det är generöst tilltag med både grädde och mandelmassa.

Mössebergsbagaren – 36 kronor

Betyg: 3.3/5

Kommentar: Något mindre grädde och mandelmassa än tidigare, men bullen är saftigare och har en tydligare smak av kardemumma. Det finns bitar av mandel och det här är nog en semla för de som inte vill få matkoma direkt efter intag. Lättäten, god och enkel, inga krusiduller.

Eko – 15 kronor

Betyg: 3/5

Kommentar: Vattendelaren i panelen. Vissa tyckte den här semlan var toppen, medan andra fann den något mer slätstruken och tråkig. Mandelmassan har inte samma struktur som de tidigare och har en sötare smak än de andra. En semla för de som tycker om semlor, ska vi säga så?

Henrys – 45 kronor – VINNARE

Testets vinnare blev Henrys bageri.
Testets vinnare blev Henrys bageri. Foto: Philip Alfredsson

Betyg: 4.83/5

Kommentar: Testets vinnare. Grädden smakar helt annorlunda jämfört med de andra, bullen är saftig och har tydlig kardemummasmak. Mandelmassan är uppblandad med vaniljkräm, plus för det klassiska trekantslocket, något som en i panelen tyckte behövdes på en semla. Trots närheten i betyget till tvåan i testet, spelar den här semlan i en egen liga. Dundergod!

Burger King – 35 kronor

Burger Kings semla saknade grädde, utlovat pärlsocker och elegans.
Burger Kings semla saknade grädde, utlovat pärlsocker och elegans. Foto: Philip Alfredsson

Betyg: 1/5

Kommentar: En uppstickare i sammanhanget, visst. Men det här var ingen höjdare. Grädden smälte då bullen var varm vid inköp, det saknas pärlsocker på bullen som bilden utlovar, och hela alltet smakar mest bara lite söt deg. Njae, även uppstickare behöver ha någon form av standard.

Sammanfattning

Det finns en tydlig vinnare i panelens ögon, och det är Henrys bageri. I efterhand fick vi veta vilken som var vilken, och vilka priser som tillhörde vilken semla. Med tanke på Ica Maxis höga betyg, och låga pris, gör den till testets mest prisvärda.

Noterbart är att det här är våra åsikter, och är ingen fingervisning om vad du som läsare tycker är godast. Smak är ett högst subjektivt sinne och testet ska tolkas därefter.

Artikeltaggar

BagerierBurger KingFikaICA ABMat och dryckNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.