Hoppa till huvudinnehållet

Johan Siberg leder musiken när Änglagård blir musikal: ”Det blir väldigt roligt”

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
Johan Siberg är kapellmästare och ledare för de tolv musiker som sätter ton till musikalen Änglagård.
Johan Siberg är kapellmästare och ledare för de tolv musiker som sätter ton till musikalen Änglagård. Foto: Markus Gårder

Succéfilmen Änglagård blir musikal - och den som håller i taktpinnen för musiken är kapellmästaren Johan Siberg, ursprungligen från Falköping. Flera kända och röststarka artister medverkar när den folkkära historien blir musikal med bland andra Tommy Körberg och Helen Sjöholm. ”Det blir väldigt roligt att göra musikal av en kultförklarad film”, menar Johan.

Filmpublik och kritiker tog Änglagård till sitt hjärta för 30 år sedan, när Colin Nutleys film lockade över 1,1 miljoner besökare till biosalongerna i landet. Och nu sätts historien upp som musikal på Oscarsteatern i Stockholm med premiär 10 september.

I huvudrollerna medverkar Helen Sjöholm, Tommy Körberg, Tuva B Larsen och Lindy Larsson.

Johan Siberg, uppvuxen i Håkantorp utanför Falköping, är musikalens kapellmästare och med en gedigen musikalisk cv i bagaget. Han är utbildad dirigent och jazzpianist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Johan Siberg i aktion i sin roll som kapellmästare.
Johan Siberg i aktion i sin roll som kapellmästare. Foto: Mats Bäcker

Han började sin dirigentkarriär 2010 som kapellmästare på Östgötateatern. Uppdrag som dirigent och kapellmästare har avlöst varandra, bland annat med Malena Ernmans konserter på Dalhalla, europapremiären av musikalen om familjen Addams samt nu senast uppsättningen av Tootsie (med Robert Gustafsson i titelrollen) - även det en uppsättning baserad på en populär film.

Bra som musikal

– Änglagård lämpar sig väldigt väl som musikal, det är mycket dramatik och en bra historia. Filmen var ju en succé och man kan säga att den är kultförklarad, säger Johan Siberg till SLA.

– Det är en väldigt fin ensemble som kommer att stå på scen och det ska bli väldigt roligt att sätta tänderna i det här.

För regin svarar Edward af Sillén som skrivit manus tillsammans med Daniel Réhn. Musiken är nyskriven av en annan västgöte, Fredrik Kempe.

– Fredrik har mycket folkliga toner i sin musik, det finns ett folkmusikaliskt arv i låtarna och det är väldigt fin musik. Handlingen förs framåt av musiken och vissa dialoger sjungs så att berättelsen även sker i låtarna.

– Som kapellmästare har man ett ganska viktigt uppdrag, att få med berättelsen i musiken. Sedan i höst har vi haft work shops med skådespelare och sångare som läst manus och sjungit sångerna. Men repetitionerna drar i gång för fullt efter sommaren inför premiären i september.

 Tommy Körberg, Tuva B Larsen, Johan Siberg och Helen Sjöholm.
Tommy Körberg, Tuva B Larsen, Johan Siberg och Helen Sjöholm. Foto: markus gårder

– Många har sett Änglagård och har en relation till filmen och musikalpubliken kommer nog ha höga förväntningar. Men vi startar från scratch och det blir en egen produktion utan att kopiera filmen.

Rollen som arvtagaren Fanny spelas av i musikalen av Tuva B Larsen - som i filmen spelades av Helena Bergström. Rikard Wolffs rollfigur Zack spelas på scen av Lindy Larsson medan Helen Sjöholm gör historiens Rut, i filmen Viveka Seldahl.

Tommy Körberg får axla rollen som Gottfrid - i filmen gestaltad av den oförglömlige skådespelaren Ernst Günther. Sven Wollters filmroll som Axel görs på teaterscen av Fredrik Lycke.

Johan Siberg från Falköping har en gedigen musikkarriär i bagaget.
Johan Siberg från Falköping har en gedigen musikkarriär i bagaget. Foto: Mats Bäcker

Artikeltaggar

MusikalerNöje/Kultur

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.