Hoppa till huvudinnehållet

SLA-granskning som gör skillnad

Publicerad:
Reporter Peter Henriksson
Peter Henriksson
peter.henriksson@sla.se
Vill du lämna tips med anledning av SLA:s publicering eller har egna erfarenheter - kontakta vår reporter Josefine Hektor, 0500-467517, josefine.hektor@sla.se.
Vill du lämna tips med anledning av SLA:s publicering eller har egna erfarenheter - kontakta vår reporter Josefine Hektor, 0500-467517, josefine.hektor@sla.se.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Skaraborgs Allehandas politiska linje.

SLA har de senaste dagarna levererat en granskning kring metookulturen och hur det ser ut så här drygt fem år efter det stora uppropet, en granskning som i måndags inleddes med Volvo GTO och Aurobay (tidigare Volvo Cars).

Vår reporter Josefine Hektor har under flera månader pratat med ett antal kvinnor som anonymt gett det ena hårresande vittnesmålet efter det andra från verkstadsgolvet. Det har varit berättelser som man inte trodde hörde hemma i vårt moderna samhälle, men som trist nog tycks vara väldigt besvärligt att utrota. Och då skriver vi ändå år 2023. Stort tack till er som har vågat berätta för oss så att vi kan vidareförmedla era berättelser till vår läsekrets.

Josefine Hektors gedigna journalistiska arbete, jag tror faktiskt inte att alla förstår hur mycket arbete som ligger bakom, är ett klockrent exempel på grävande journalistik som med all sannolikhet kommer att göra skillnad.

Josefine har förstås också intervjuat de lokala företagsledningarna hos Volvo GTO och Aurobay. De är bedrövade. Av svaren att döma så tar man granskningen på allvar, och kommer nu att vidta flera åtgärder på respektive arbetsplatser.

Men framöver kommer vi också att skriva om goda exempel i sammanhanget, från en annan stor arbetsplats i Skövde som var tidigt ute och jobbade med de här frågorna.

SLA-granskningen, som fortsätter under veckan, är förstås i första hand resultatet av en hängiven journalists arbete, men också av det faktum att våra ägare, NWT Media AB, gett oss på SLA mer resurser så att vi har kunnat anställa fler journalister, fyra fler än vad vi var för ett drygt år sedan. För att göra den här typen av stora granskningar krävs det nämligen resurser och uthållighet. Det har vi nu.

Vi är också glada för alla uppmuntrande tillrop, engagemang, läsning och digitala prenumerationsköp på sla.se. Utan er läsare är vi som bekant ingenting. Tack för ert engagemang och tack för att ni prenumererar så att vi kan fortsätta att göra viktig journalistik.

Jag är övertygad om att vår granskning kring metoo kommer att göra skillnad, precis som det ska vara med granskande journalistik. Och jag kan lova att vi återkommer.

Peter Henriksson

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Artikeltaggar

AurobayBerättelserGranskningarI skuggan av #metooJournalistikLedareNWT Media ABPeter HenrikssonSkövdeVolvo GTOÅtgärder