Hoppa till huvudinnehållet

Kent åkte på fotoresa till Uganda: ”Var en gammal dröm som gick i uppfyllelse”

Publicerad:
Reporter Amelie Länsberg
Amelie Länsberg
amelie.lansberg@sla.se
Fotografen Kent Andersson är nu tillbaka från sin fotoresa till Uganda. Det blev många tusen bilder, minnen och intryck han fick med sig hem.
Fotografen Kent Andersson är nu tillbaka från sin fotoresa till Uganda. Det blev många tusen bilder, minnen och intryck han fick med sig hem. Foto: Amelie Länsberg Rylander

– När jag var tio ungefär fick jag en bok och i den fanns det bergsgorillor. Och så fanns det något som heter träskonäbb.

Det berättar fotograf Kent Andersson som sedan den dagen drömde om att kunna se dessa djur på riktigt. Cirka 55 år senare bokade han in sig på en eftertraktad fotoresa till Uganda.

Kent beskriver Uganda som ett fantastiskt land - bördigt, grönt och skönt. Samtidigt är regnskogen starkt begränsad, mycket land är uppodlat för att möte folkets matbehov. Därför var det ett måste att åka till nationalparker för att hitta de vilda djuren.

Totalt var de åtta personer som i två jeepar skumpade fram cirka 150 mil, på vägar med standard från bra till ”sämre än sämre”. Resan var arrangerad av en känd fotograf och ett av flera mål var vulkanmassivet Virungabergen, i sydvästra Uganda, nära gränsen till Demokratiska republiken Kongo och Rwanda.

– Den här resan inriktade sig på träskonäbb och apor, framför allt bergsgorillan. Det var en gammal dröm som gick i uppfyllelse.

Många resmål

De gick bland annat upp på Magahingaberget, en del av vulkanmassivet, där en familjegrupp på nio bergsgorillor lever. Guide, beväpnade vakter och bärare lotsade dem runt i regnskogen, ibland långa omvägar för att de skulle få ett riktigt äventyr och verkligen förtjäna sitt certifikat.

De som klarade av strapatserna i regnskogen fick ett certifikat med sig hem.
De som klarade av strapatserna i regnskogen fick ett certifikat med sig hem. Foto: Amelie Länsberg Rylander

De åkte också till Mabamba Swamp, ett träskområde i Viktoriasjön där de efter ett antal timmar lyckades få syn på den utrotningshotade träskonäbben.

– En så besynnerlig fågel. Den är 1,5 meter hög och har en näbb som ser ut som en träsko. Han ser dinosaurieaktig ut. Den är inte vidare vacker men visst är den häftig.

Träskonäbben är 1,5 meter hög och kan stå still i en timme i väntan på att en fisk ska komma inom räckhåll.
Träskonäbben är 1,5 meter hög och kan stå still i en timme i väntan på att en fisk ska komma inom räckhåll. Foto: Kent Andersson

De besökte också Kibale nationalpark där det finns schimpanser och i Bwingi Swamp såg de Ugandas nationalfågel - krontranan.

– Det är nästan en av de vackraste fåglar jag har sett. Den var precis som vår trana.

Krontranan är Ugandas nationalfågel och finns med som symbol mitt i nationsflaggan. Kent ttckte att det var bland de vackraste fåglar han sett.
Krontranan är Ugandas nationalfågel och finns med som symbol mitt i nationsflaggan. Kent ttckte att det var bland de vackraste fåglar han sett. Foto: Kent Andersson

Begränsningar

Kent berättar att från att de hade begränsad tid på sig.

– Från det att du ser aporna har du en timme så det blir stressigt. Man vill ju ha så bra bilder som möjligt. De var ju inte still, de kunde vara i rörelse så man fick springa efter.

De fick inte gå närmare än åtta meter och var tvungna att ha munskydd på, för deras egen och djurens säkerhet. De var två dagar på varje ställe där de hittade djur eftersom ljusförhållande och situationer kan variera i djupaste djungeln.

Gorillaungen Diza, 2,5 år, kom riktigt nära Kent.
Gorillaungen Diza, 2,5 år, kom riktigt nära Kent. Foto: Kent Andersson

Fler fotoprojekt

Även om drömmen om Uganda nu är uppfylld kommer inte Kent lägga sig på sofflocket. Först och främst ska han sortera alla tusen och åter tusen bilder av apor, fåglar och kameleonter och välja ut de bästa.

Än så länge har inte Kent hunnit få utskrivet eller upptryckt så många bilder från Uganda. Krontranorna är ett undantag. Bättre kommer det bli under våren i förberedelserna för utställningen.
Än så länge har inte Kent hunnit få utskrivet eller upptryckt så många bilder från Uganda. Krontranorna är ett undantag. Bättre kommer det bli under våren i förberedelserna för utställningen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

En del av bilderna ska vara med på en utställning i Rosa Huset i Skövde under våren. Nya fotoäventyr är inbokade i Tiveden, Sydafrika och Spanien. Han är också med och startar upp en fotoklubb i Skövde. Men framför allt kommer han fortsätta fotografera.

Det är stora kontraster mellan att fotografera i Afrika och Sverige.
Det är stora kontraster mellan att fotografera i Afrika och Sverige. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Kent bor med naturen inpå husknuten och han stortrivs med det. Han är ute i skogen varje dag, har sett varg på nära håll och fångat bland annat hökuggla och kungsfiskare på bild.

Hemma på gården har Kent nära till fotomotiv.
Hemma på gården har Kent nära till fotomotiv. Foto: Amelie Länsberg Rylander

– Borta bra men hemma bäst. Vi åker bort till Uganda för att se fantastiskt men jag såg inga djur ute på vidderna. Sedan när jag kommer hem åker jag bort en kilometer och ser åtta älgar. Hallå, det är så det ska va!

Närbild av svartkindad vitnäsa.
Närbild av svartkindad vitnäsa. Foto: Kent Andersson
Den svartkindade vitnäsan var en snabb markatta som höll till högt uppe bland löven. Det gällde att vara snabb med kameran för att få skarpa bilder.
Den svartkindade vitnäsan var en snabb markatta som höll till högt uppe bland löven. Det gällde att vara snabb med kameran för att få skarpa bilder. Foto: Kent Andersson
En trehornig kameleont.
En trehornig kameleont. Foto: Kent Andersson
”Häftigt är det minsta man kan säga om den bilden” säger Kent.
”Häftigt är det minsta man kan säga om den bilden” säger Kent. Foto: Kent Andersson
Silverryggen var den som var ledare i gruppen.
Silverryggen var den som var ledare i gruppen. Foto: Kent Andersson
Guldmarkattan är en endemisk art, det vill säga de finns bara där. De lever bara högt upp i Virungabergen, över 2300 m ö h.
Guldmarkattan är en endemisk art, det vill säga de finns bara där. De lever bara högt upp i Virungabergen, över 2300 m ö h. Foto: Kent Andersson
Babianen är inte jagad av människor och vågade därför komma ganska nära Kent.
Babianen är inte jagad av människor och vågade därför komma ganska nära Kent. Foto: Kent Andersson

Artikeltaggar

DjurDjur och naturFotograferingFåglarKent AnderssonSkövdeUgandaUtställningarVirungabergen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.