Hoppa till huvudinnehållet

Efter 30 år – tvingas dra sig ur: ”Olyckligt”

Publicerad:
Reporter Anton Gustavsson
Anton Gustavsson
anton.gustavsson@sla.se
Skövde Saints kommer inte till spel den kommande säsongen.
Skövde Saints kommer inte till spel den kommande säsongen. Foto: Erica Augustsson

Softbollen i Skövde firar 30 år i år, men Skövde Saints har inte tillräckligt med spelare och har nu tvingats dra sig ur årets seriespel.

– Det är jävligt dålig tajming, säger ordförande Stefan Harnesk.

Skövde Saints har vunnit hela nio SM-guld. Storhetstiden var 2006 till 2012 när laget vann sju raka SM-guld, men Saints vann guld även 2015 och så sent som 2018 var man bäst i Sverige.

När årets säsong drar i gång kommer Skövde Saints, för första gången sedan 1993, inte att vara med i något seriespel på damsidan.

– Det är naturligtvis olyckligt, men under rådande omständigheter så är vi inte säkra på att vi hade kunnat ställa upp i alla matcher.

Tilde Harnesk (Enköping), Maria Bergström (Enköping) , Priya Mohlén Wendel (Enköping) och Alice Söderström (Örebro). kommer att spela i sina nya klubbar redan i helgen.
Tilde Harnesk (Enköping), Maria Bergström (Enköping) , Priya Mohlén Wendel (Enköping) och Alice Söderström (Örebro). kommer att spela i sina nya klubbar redan i helgen. Foto: Privat

Anledningen är spelarbrist. Skövde Saints har i nuläget en trupp på tolv spelare och det krävs nio för att genomföra en match.

– Vi är tillräckligt många för att spela match, men många av våra spelare jobbar helg och har oregelbundna arbetstider. Vi har fyra, fem spelare som jobbar inom vård och omsorg och då jobbar helg, någon jobbar inom handel och sedan är det någon som är mammaledig. Även om vi på pappret är tolv spelare så kan är det alltid några som är borta när vi spelar. Vi måste helt enkelt vara fler för att orka med en säsong.

Stefan Harnesk fortsätter:

– Dessutom har några spelare börjat på högskolor i andra delar av landet och då blir det svårt.

Hur tog spelarna beskedet?

– Vissa känner ett lättnad över att slippa pressen på att man måste, måste, måste vara med varje match. Några tycker naturligtvis att det här är väldigt tråkigt.

– Vi hade kunnat ställa upp i år också, men vi vill inte lägga pressen på spelarna att de måste ta ledigt från jobbet eller justera sina scheman för att kunna spela match varannan helg. Vissa mår dåligt över det och känner en press över att man måste vara med för att det ska gå ihop. Har man ett jobb så går ju det före, så är det, och det gäller även ens familjeliv.

Softbollen firar 30 år

Det senaste året har varit tungt för Skövde Saints som inte fick någon plats i SM-veckan och nu tvingas dra sig ur seriespelet samtidigt som softbollen i Skövde firar 30 år.

– Skövde Saints har spelat seriespel i ett streck sedan långt före min tid i föreningen. Det är jävligt dålig tajming och vi får se om vi firar 30 år i år eller om vi skjuter på det. Vi har inte beslutat det än.

Skövde Saints petas från SM-veckanSvaret: ”Vi kan inte trolla med knäna”

Några av spelarna kommer den här säsongen att spela för andra lag och Skövde Saints hoppas komma till spel 2024, men i nuläget är det osäkert om det lyckas.

– Vi måste tillbaka, så är det. Vi brinner för det här och seriespel och SM-guld är något vi strävar efter. Sedan senaste SM-guldet har vi genomgått ett generationsskifte och börjat bygga upp något. Den här säsongen kommer vi att fokusera på rekrytering av spelare och vi hoppas komma till spel nästa säsong.

Verksamheten kommer inte helt att stanna av. Stefan Harnesk menar att det ser positivt ut på herrsidan där truppen stärkts. Samtidigt kommer damlaget, även om det nu står klart att det inte blir något seriespel, att träna och försöka att ställa upp i turneringar.

– Vi ska hålla uppe nivån och kommer att träna som vanligt. Får vi ihop lag ska vi ställa upp i de turneringar vi brukar göra.

Artikeltaggar

Softboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.