Hoppa till huvudinnehållet

Företagets vd efter upptäckten: ”Vi tar det på allvar”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
20220410Sex ägg i en äggkartongFoto: Fotograferna Holmberg / TT / kod 96
20220410Sex ägg i en äggkartongFoto: Fotograferna Holmberg / TT / kod 96 Foto: Martina Holmberg / TT

Dava Foods i Skara återkallar ägg efter misstanke om att den smittsamma bakterien salmonellan upptäckts.

Vissa ekonomiska konsekvenser kan det bli för företaget, men viktigast är att hålla äggen säkra som livsmedel.

– Det vi har upptäckt är att det kan vara en risk för salmonella i de här äggen. Nu måste vi informera konsumenterna om det, säger företagets vd Kristian Ramstad.

Dava Foods i Skara packar 1,5 miljoner ägg varje dag.

Sent på torsdagskvällen kom meddelandet om att företaget upptäckt risker för salmonella i ägg som de skickat ut till försäljning. En återkallelse utfärdades och på fredagsförmiddagen började det här sprida sig i media.

Kristian Ramstad är tillförordnad vd på företaget och berättar.

– Det är en tråkig situation som har uppstått och vi tar den på allvar. Vi måste upplysa våra konsumenter om att vi har hittat en risk för salmonella, säger han.

Förutom att återkalla de misstänkt smittade äggen som redan kan ha sålts måste också livsmedelsverket informeras. Se faktaruta här intill för fakta om salmonella från dem.

Ägg som hanterats på Dava Foods i Skara återkallas nu.
Ägg som hanterats på Dava Foods i Skara återkallas nu. Foto: Madeleine Sandström

Kontroller

Risken för salmonella finns alltid med för de som producerar och hanterar ägg.

– Vi har rutiner på hur man testar och söker spårbarhet för salmonella. Vi jobbar med det hela tiden, säger Kristian Ramstad.

Och i veckan gav alltså detta utslag.

– Vi beklagar det djupt och det är en förfärlig situation, men vi gör det vi kan mot detta nu, fortsätter vd:n.

Företaget kan komma att se ekonomiska konsekvenser av salmonellan.

– Det blir sannolikt ekonomiska konsekvenser för oss, men det är inget vi tänker på nu. Nu tänker vi bara på hur äggen kan bli ett säkert livsmedel igen, så fort som möjligt. Vi har satt igång alla åtgärder, vi gör salmonellaprov varje dag, berättar Ramstad.

Äggen som återkallats

Äggen som återkallas från Dava Foods är förpackningarna ”Brunch frigående” 6 L/XL med bäst före-datum 25 mars respektive ”Familjens val frigående” 15 M/L, bäst före 27 mars. Äggen är stämplade med 2SE403 och med packerinummer SE001 och har sålts i Ica-butiker.

Också matkedjan Coop återkallar ägg. Där gäller det:

• Coop Ägg Frigående inomhus, 12-pack, storlek ML, bäst före-datum 27 mars.

• Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M, bäst före-datum 25 mars respektive 27 mars.

• Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S, bäst före-datum 27 mars.

Fakta

Salmonella

> Salmonella dör inom några sekunder vid 65 °C. Då börjar äggulan bli trögflytande och krämig.

> En äggula som är fast, krämig men inte rinnig har med god marginal upphettats tillräckligt för att avdöda salmonella. Detta gäller både stekt och kokt ägg.

> Salmonella är en bakterie som kan orsaka magsjuka.

> Bakterien trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också.

> Salmonella sprids främst via mat som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

> De flesta som blir sjuka i Sverige har smittats utomlands.

> Människor som tillfrisknat från en salmonellainfektion kan bära på bakterien under en tid och på så sätt kan smittan spridas vidare, till exempel om de hanterar livsmedel.

> Det svenska kontrollprogrammet för salmonella visar att det är mycket ovanligt med salmonella i svenskt kött och svenska ägg.

Källa: Livsmedelsverket

Artikeltaggar

BakterierCoopDAVA FoodsLantbrukLivsmedelsverketMat och dryckSalmonellaSkara

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.