Hoppa till huvudinnehållet

Nu inventeras örnens revir – för att kunna dra kraftledningar till fabriken

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Det behövs rejäla tubkikare för att se örnarna ordentligt. Erik Edvardsson, biolog vid Calluna, hjälper Sofia Milliander på Ellevio med att inventera beståndet i Mariestadsområdet.
Det behövs rejäla tubkikare för att se örnarna ordentligt. Erik Edvardsson, biolog vid Calluna, hjälper Sofia Milliander på Ellevio med att inventera beståndet i Mariestadsområdet. Foto: Charlotte Ferneman

Mycket måste utredas för att Ellevio ska få tillstånd att dra kraftledningar till batterifabriken. Just nu inventeras beståndet av havsörn i Mariestadstrakten.

– Det ger oss ett underlag för att vi ska hitta en lämplig sträckning, ledningen får inte gå för nära fåglarnas bon, säger Sofia Milliander på Ellevio.

Långt borta syns en svart skugga mot den blå himlen.

– Där, ser ni? Det är en örn, konstaterar Erik Edvardsson och följer fågeln i sin tubkikare.

Biologen är i Mariestad under några dagar för att utreda örnbeståndet i ett cirka 25 kvadratkilometer stort område öster om stan. Under sex timmar står han och en kollega och spanar ut över nejden i hopp om att se den majestätiska rovfågeln.

– Vi vet att det finns ganska gott om havsörn i området runt Vänern. Jag har sett flera örnar här; tidigare i dag hade vi fyra-fem stycken i blickfånget samtidigt, berättar Erik Edvardsson, som jobbar på konsultföretaget Calluna.

Han är van att göra fågelinventeringar, ofta i samband med att det finns planer på att bygga vindkraftverk.

När Erik Edvardsson på plats i februari fångade han en bild på en vuxen örn i området där Ellevio nu inventerar förekomsten av havsörn.
När Erik Edvardsson på plats i februari fångade han en bild på en vuxen örn i området där Ellevio nu inventerar förekomsten av havsörn. Foto: Erik Edvardsson

Den här gången är det Ellevio som behöver hjälp. Nätbolaget ska lösa elförsörjningen till batterifabriken som AB Volvo ska bygga i Mariestad. En rad utredningar krävs för att Ellevio ska kunna söka tillstånd för en ny luftledning.

Dubbla 130-kilovoltsledningar fordras mellan fabriken och Svenska kraftnäts transformatorstation för att klara energibehovet. Det innebär att det statliga bolaget måste utöka befintliga transformatorstationer i Timmersdala eller i Moholm, alternativt bygga en ny anläggning.

Enligt indikationer som Ellevio fått lutar det åt att Svenska kraftnät uppför en ny transformatorstation, troligen nordöst om Mariestad.

– Vi hoppas få klartecken inom kort. Under tiden jobbar vi på för att inte tappa fart. Vi vet att tillståndsprocessen tar lång tid och att det finns önskemål att ledningen ska vara på plats till fabriken öppnar 2028, förklarar Sofia Milliander, Ellevio, tittar mot skyn och fortsätter:

– Det gäller att ha flyt. Har vi otur missar vi inventeringssäsongen. Därför genomför vi den nu.

Erik Edvardsson har varit i Mariestadstrakten flera gånger i år för att titta efter örnar. ”Jag har sett flera stycken”, berättar han.
Erik Edvardsson har varit i Mariestadstrakten flera gånger i år för att titta efter örnar. ”Jag har sett flera stycken”, berättar han. Foto: Charlotte Ferneman

Eftersom havsörn tillhör landets hotade arter kan förekomsten påverka sträckningen för kraftledningen.

– Om det finns boplatser vill vi hålla tillräckligt avstånd till dem, säger Sofia Milliander.

Även andra aspekter, som närheten till bebyggelse, kultur- och naturvärden samt jordbruksmark, har betydelse för hur en kraftledning kan dras.

Men just nu är alltså örnarna i fokus. För Erik Edvardsson och hans kollega innebär det långa dagar vid kikaren.

Sofia Milliander, arbetar med tillståndsprocessen för Ellevios regionnät. Hon konstaterar att projektet är prioriterat för nätbolaget. ”Det är viktigt för omställningen av Sverige”, säger hon.
Sofia Milliander, arbetar med tillståndsprocessen för Ellevios regionnät. Hon konstaterar att projektet är prioriterat för nätbolaget. ”Det är viktigt för omställningen av Sverige”, säger hon. Foto: Charlotte Ferneman

– Det kan förstås bli långtråkigt och kallt, men i dag är det härligt, även om det nästan är för bra väder. Vinden gör att örnarna flyger högt, förklarar han.

Uppdraget är att undersöka om det finns revir för rovfåglarna i området, något som sker på flera platser och vid olika tillfällen. Senare under året väntar inventeringar andra fågelarter som kan påverkas av ledningarna.

När alla utredningar är klara väntar ett samråd där myndigheter, organisationer och allmänheten kan lämna synpunkter på det förslag till sträckning som Ellevio tagit fram.

Den inventering som Erik Edvardsson och hans kollega gör kommer att ligga till grund för en miljökonsekvensbeskrivning. Den är en viktigt del i ansökan för Ellevio att få tillstånd att dra nya luftledningar i området, berättar Sofia Milliander.
Den inventering som Erik Edvardsson och hans kollega gör kommer att ligga till grund för en miljökonsekvensbeskrivning. Den är en viktigt del i ansökan för Ellevio att få tillstånd att dra nya luftledningar i området, berättar Sofia Milliander. Foto: Charlotte Ferneman

Elförsörjningen till batterifabriken

Ellevios projekt består av tre delar:

1. Byggström kommer att tas från en befintlig 40 kV-ledning väster om det planerade fabriksområdet i Korstorp.

2. En kraftledning för 130 kV dras från en ledning väster om fabriksområdet. Information om samråd kring denna del hölls i Ullervad i januari.

3. Dubbla kraftledningar för 130 kV kommer att dras mellan batterifabriken och den nya (eller utbyggda transformatorstation) som Svenska kraftnät ansvarar för. Samråd planeras senare i år.

Ett steg närmare batterifabrik – nya detaljplanen ska ut på granskning

Artikeltaggar

AB VolvoEllevioFåglarMariestadNäringslivSvenska kraftnätTillståndUtredningarVänern

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.