Hoppa till huvudinnehållet

Vad är planen för ukrainarna som vill stanna i Sverige?

Publicerad:
Många ukrainska flyktingar vill stanna i Sverige.
Många ukrainska flyktingar vill stanna i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Skaraborgs Allehandas politiska linje.

Rysslands krig mot Ukraina har pågått i mer än ett år. De ukrainska flyktingar som vill återvända kommer sannolikt inte kunna göra det inom överskådlig tid. Det blir alltmer angeläget att de 50 000 ukrainare som finns i Sverige får möjlighet att lära sig språket, försörja sig själva och bli en del av det svenska samhället.

Många ukrainare är här för att stanna. På årsdagen av invasionen 24 februari kom en undersökning från organisationen Ukrainian Professional Support Center (UPSC) som visade att 60 procent av de tillfrågade ukrainska flyktingarna ville stanna i Sverige, och 84 procent hade börjat lära sig svenska. Däremot hade bara 34 procent fått ett jobb, trots att nära nog alla var aktivt sökande. Samtidigt hade bara drygt hälften skrivit in sig på Arbetsförmedlingen. Nästan alla hade i stället sökt jobb via kontakter eller på egen hand.

Att aktiviteten på Arbetsförmedlingen varit låg bekräftades i veckan då det rapporterades att endast 1500 ukrainska flyktingar hade fått arbete via myndigheten. Samma sak syns i UPSC:s undersökning: endast tre procent av dem som hade ett jobb hade fått det via Arbetsförmedlingen, vars regleringsbrev specifikt uppdrar åt myndigheten att rikta insatser till gruppen ukrainare. Ett underbetyg.

Det är alltså inte på grund av, utan trots, Arbetsförmedlingen som många ukrainare – även om man önskar att det vore fler – lyckats få jobb. Och trots att de saknar rätt till SFI lär de sig svenska på andra sätt. Allt detta vittnar om motivationen inom gruppen, men också om hur svenska myndigheter blivit mer bromsklossar än stöd. Och ju längre tiden går, desto mer ohållbart blir det att ukrainarna lever i en parallell tillvaro utan de rättigheter som andra flyktingar med uppehållstillstånd har.

När de till ett år tidsbegränsade uppehållstillstånden beviljades för att ge ukrainska flyktingar omedelbart skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv var det ingen som visste att kriget skulle bli långvarigt. Men när tillstånden nu behöver förlängas blir det alltmer tydligt att ukrainarna som vill stanna i Sverige snart behöver en annan väg. De saknar rätt till sjukvård annan än akut sådan, och de kan fortfarande inte folkbokföras och få egna personnummer. Utan det är det svenska samhället stängt. Risken är att många dras in i det skuggsamhälle som etablerats i spåren av tidigare flyktingkriser. Det bästa sättet att motverka det är att fler jobbar.

Men oavsett Arbetsförmedlingens underprestation är det få insatser som hjälper om ukrainarna inte lär sig språket. Då kvittar det att 74 procent, enligt UPSC:s undersökning, har högskoleutbildning. Därför är det bra att regeringen nu ser över möjligheter till särskild ”SFU”: svenska för ukrainare. Att flyktingarna inte gavs möjligheter till SFI redan från början var ett misstag.

Kriget kommer fortsätta. Medan vi stödjer Ukraina militärt får vi inte glömma bort de ukrainare som finns i Sverige och vill stanna här. Det kräver en bättre plan än så här.

Adam Yngve

SNB

Artikeltaggar

Ledare