Hoppa till huvudinnehållet

Dataspelsbolaget gör en unik friskvårdssatsning: ”Anpassar träningen till alla”

Publicerad:
Sandra Carlsson
sandra.carlsson@sla.se
Stunlock tränar i olika grupper flera gånger i veckan.
Stunlock tränar i olika grupper flera gånger i veckan. Foto: Sandra Carlsson

Dataspelsföretaget Stunlock i Skövde påbörjade för några veckor sedan deras stora friskvårdssatsning på Crossfit Skövde. Enligt Mikael Sahlén, som är platschef på Crossfit Skövde, så är Stunlocks satsning unik eftersom de fått med alla anställda på träning.

– Vill investera i de anställdas välbefinnande, säger Filip Wannerskog som är ekonomichef på Stunlock.

Träningen är anpassad på individnivå.
Träningen är anpassad på individnivå. Foto: Sandra Carlsson

De anställda på Stunlock fick innan träningsstart genomgå en så kallad screening där man bland annat tittade på deras fysiska förutsättningar. Därefter blev de uppdelade i grupper utefter de träningstider som passade varje persons schema. All träning sker på arbetstid och den är anpassad på individnivå i gruppen.

För de som inte kan delta under gruppassen så blir de istället erbjudna hjälp av en personlig tränare. Man har även tillgång till kostrådgivning och för de som arbetar på distans så kan de ta del av pass och rådgivning online.

Mikael Sahlén är platschef på Crossfit Skövde.
Mikael Sahlén är platschef på Crossfit Skövde. Foto: Sandra Carlsson

Unik satsning

Enligt Mikael Sahlén så är det vanligt att företag kommer och tränar i grupp hos dem, men han menar att Stunlocks satsning är unik.

– De har verkligen bakat in alla delar och fått med alla i företaget, det vill säga från ledning och neråt och vi har inte sett att man tagit det här helhetsgreppet på den här nivån innan, säger Mikael Sahlén.

Filip Wannerskog, ekonomichef på Stunlock, vill investera i de anställdas välmående.
Filip Wannerskog, ekonomichef på Stunlock, vill investera i de anställdas välmående. Foto: Sandra Carlsson

Stunlock har under flera år arbetat med olika friskvårdssatsningar. Ekonomichefen, Filip Wannerskog, berättar att det fanns en saknad hos de anställda att träna tillsammans, men tiden räckte inte till.

– Ingen hade tid att hålla i det och då tänkte jag att varför ska vi hålla i det själva, vi kan ju ta in någon som är bra på detta. Så jag pratade med Crossfit Skövde och sedan gjorde vi en gemensam plan och där bestämde vi ett upplägg som är hållbart efter olika livssituationer.

Stunlock ser satsningen som en nödvändighet för att minska stress.
Stunlock ser satsningen som en nödvändighet för att minska stress. Foto: Sandra Carlsson

Se också: så säger de anställda om satsningen.

Debatt om stressiga arbetsdagar

Enligt Filip så pågår det också en debatt om spelbranschen och dess stressiga arbetsdagar. En debatt och ett fack som företaget Stunlock inte vill hamna i.

– Träning blir ju som ett vaccin eftersom man ökar stresströskeln. Det betyder inte att vi tränar så att vi kan trycka på ännu mer, men vardagen blir lättare och det blir så mycket enklare att arbeta proaktivt då.

Enligt Filip så kan det vara så att friskvårdsbidraget inte täcker alla kostnader, men om det skulle gå på mer så kommer företaget gå in och betala det.

– Jag har inte räknat exakt på det kan vara så att vi ligger vid friskvårdstaket och skarvar men går vi över det så löser vi det och gör rätt för oss. Hade vi istället börjat med att tänka på vad vi kommer billigast undan med så blir den här satsningen kortsiktig. Så vi ser istället till vad organisationen behöver och vi är övertygade om att det kommer ge valuta i framtiden.

Efter tre månader ska man utvärdera hur träningen gett resultat.
Efter tre månader ska man utvärdera hur träningen gett resultat. Foto: Sandra Carlsson

Fysiskt test ska följas upp

När satsningen drog igång tidigare i år fick varje person göra ett fysiskt test och efter tre månader ska de återigen göra testet för att mäta skillnader och göra en utvärdering. Enligt både Filip och Mikael så har motivationen hos de anställda varit hög.

– Jag var beredd på att behöva kämpa mer och övertyga folk att det här är kul och bra. Men eftersom vi har pass som passar alla så är det många som tycker det är bra, säger Filip Wannerskog.

– De är peppade på passen, vi vill ju utbilda folk till att röra sig bättre och man märker att de tar in mycket av det vi säger. Feedbacken vi får är att de tycker det är roligt och vill träna mer, säger Mikael Sahlén.

Artikeltaggar

CrossfitMotion och hälsaSkövdeTräning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.