Hoppa till huvudinnehållet

Nu släpps Victors andra bok – som helt utspelar sig i Mariestad: ”Har längtat”

Publicerad:
”När man är klar vill man bara släppa den”, säger Victor Pavic Lundberg om redigeringsprocessen, som innebar att han fick gå igenom boken flera gånger om tills han nästan tröttnade på sina egna ord. Men nu den redo att möta läsarna och på måndag släpps författarens senaste bok ”En förlorad sommar”. Pressbild. Foto: Viktor Fremling

Mariestadsförfattaren gjorde braksuccé med bok nummer ett. Nu kommer nästa spänningsroman, En förlorad sommar, som utspelar sig i hans barndomsstad.

– Mariestad är viktig för mig, förklarar Victor Pavic Lundberg.

Det händer mycket i Victor Pavic Lundbergs liv. Författaren, som också kan titulera sig själv som pappa numera, ger i dagarna ut bok nummer två i deckarserien om Loa Bergman. Huvudkaraktären är, precis som författaren själv, född och uppvuxen i Mariestad.

– Till skillnad mot första boken så utspelar sig den här helt i Mariestad, säger Victor Pavic Lundberg och fortsätter:

– Det känns spännande, jag har längtat efter att den ska nå läsarna.

Det var 17 år sedan författaren själv bodde i stan, men han berättar att han skrivit den utifrån gamla minnen från sin tid som Mariestadsbo.

– Det var kul att få släppa ner karaktärerna på gator där jag, som barn, växt upp. Gator där jag kan varenda bilkurva och cykelväg utan och innan.

I En förlorad sommar tvingas journalisten Loa Bergman återvända till sina hemtrakter efter att en ung kvinna i Mariestad plötsligt försvinner.
I En förlorad sommar tvingas journalisten Loa Bergman återvända till sina hemtrakter efter att en ung kvinna i Mariestad plötsligt försvinner. Foto: Pressbild

I En förlorad sommar kommer läsaren att få följa med till flera välbekanta platser, som Snapen och Ekudden. En ”stark igenkänning” utlovas.

Boken bjuder också på en (nostalgisk) överraskning.

– Både du och jag är lite för unga för att minnas den, men jag har med karnevalen i Mariestad 1990. Den drog ut hela stan på en gatufest, säger Victor och förklarar vidare:

–Den bär på en viktig historia i min familj, då min lillasyster föddes den natten. Det var svårt att få barnvakt eftersom alla var nere på stan.

Sökte i Mariestads-Tidningen

I arkivet på Kungliga biblioteket i Stockholm tillbringade författaren mycket tid, sökandes i gamla Mariestads-Tidningar, efter artiklar om karnevalen från 1990. Han beskriver det som en inspirerande tid i arbetsprocessen.

Dock poängterar Victor att romanen inte är helt sanningsenlig. Det är en fiktiv berättelse skapad utifrån fantasin.

– Jag har tagit mig lite friheter... det får man, säger författaren.

I somras gick Victor en inspektionsrunda i Mariestad för att spana in de platser han porträtterat i sin nya bok. Även hans redaktör har spanat in platserna - men via interaktiva kartor på Google Maps. ”Staden är ramen för boken”, förklarar Victor.
I somras gick Victor en inspektionsrunda i Mariestad för att spana in de platser han porträtterat i sin nya bok. Även hans redaktör har spanat in platserna - men via interaktiva kartor på Google Maps. ”Staden är ramen för boken”, förklarar Victor. Foto: Arkivbild

En förlorad sommar är en fristående uppföljare på första boken Den som överlever. Debuten togs emot väl av både läsare och kritiker. I slutet av mars lanseras boken utomlands och översätts till sex språk världen över.

Första land ut är Danmark.

Du kommer verkligen sätta Mariestad på kartan nu, hur känns det?

– Det är jättekul, Mariestad är viktig för mig.

Tredje bok på G

Men författaren känner inte någon press efter braksuccén med bok nummer ett. Han förklarar att En förlorad sommar nästan var färdigskriven när debuten släpptes. Däremot hoppas han att läsarna ska tycka lika mycket om hans nya verk.

Responsen kan Victor bli varse om i april – då återvänder han nämligen ”hem” till brottsplatsen som ett stopp i sin signeringsturné. Sedan ska tredje boken skrivas vidare på – om tid finns.

– Jag är föräldraledig nu, men jag ska försöka skriva en del när barnet sover. Vi får se vad som hinns med.

– Det händer mycket på alla fronter just nu.

Artikeltaggar

DanmarkDeckareDiscoHistoriaKarlsholmeKungliga biblioteketLitteraturMariestad

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.