Hoppa till huvudinnehållet

JUST NU: Snippadomen överklagas till HD

Publicerad:
Manifestation mot domen på Medborgarplatsen i Stockholm. Arkivbild.
Manifestation mot domen på Medborgarplatsen i Stockholm. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Riksåklagaren överklagar den så kallade snippadomen till Högsta domstolen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt RÅ har hovrätten begått flera fel.

Fallet blev mycket uppmärksammat och har bland annat lett till demonstrationer. En man som dömdes för våldtäkt mot en tioårig flicka friades i hovrätten, eftersom det ansågs oklart vad flickan menade med ordet snippa. Enligt hovrätten var det inte bevisat att flickan berättat om en penetration.

"Barnets berättelse, med ord och kroppsspråk, kan inte tolkas på annat sätt än att hon menar att mannen har fört in ett finger i hennes könsorgan. Mannen bör därför dömas enligt åtalet för våldtäkt mot barn i två fall till fängelse i tre år", säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

"Jag begär att Högsta domstolen ska undanröja hovrättens dom och lämna målet åter till hovrätten för fortsatt handläggning eftersom hovrätten enligt min uppfattning begått flera fel vid handläggningen."

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.