Hoppa till huvudinnehållet

Gigantiska militärövningen blir tydlig i Skövde: ”Många kommer röra sig i terrängen”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
”Det kommer att bli olika skeenden i Skövde med omnejd” förklarar Skaraborgsbrigadens chef Michael Carlén. Här diskuterar han med kollegorna Nathan Knowles och Risto Kohonen från USA och Finland och Fredrik Månsson planerna inför övningen.
”Det kommer att bli olika skeenden i Skövde med omnejd” förklarar Skaraborgsbrigadens chef Michael Carlén. Här diskuterar han med kollegorna Nathan Knowles och Risto Kohonen från USA och Finland och Fredrik Månsson planerna inför övningen. Foto: Roland Svensson

Sverige drabbas av ett väpnat angrepp - det är scenariot för den mest omfattande militärövningen i landet på många år, Aurora 23. Övningen som har 30 000 deltagare från 13 nationer inleds inom kort och kommer märkas tydligt i Skövdeområdet. ”Vi övar även på civil mark” säger Skaraborgsbrigadens chef Michael Carlén.

När försvarsmaktsövningen Aurora 23 genomförs under några veckor i april och maj övar 30 000 deltagare från 13 nationer tillsammans - Finland är ett av de deltagande länderna, liksom USA, Danmark Norge, Polen, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Största militärövningen

Övningen beskrivs som Försvarsmaktens största övning på många år och går ut på att armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet ska försvara Sverige tillsammans med varandra, stora delar av civilsamhället och med de utländska försvarsmakterna.

Och scenariot för den gigantiska övningen som pågår runt om i landet är också att Sverige angrips av en främmande krigsmakt. Det handlar om ett väpnat angrepp av ett ”grannland”, närmare beskrivning än så ges inte om den påhittade fienden.

Amerikaner rullar in

För Skaraborgsbrigaden i Skövde, som ingår i markdelen av Aurora 23, startar övningen på allvar den sista veckan i april.

– Det kommer att bli olika skeenden i Skövde med omnejd. Skövdeborna kommer att notera att den militära aktiviteten ökar i staden redan innan, bland annat i form av transporter. Inte minst rullar 600 amerikanska soldater in några dagar tidigare, säger överste Michael Carlén.

I Skövde kommer 4 000 officerare och soldater att öva, 1250 fordon som brigaden ansvarar för ingår också. Övningarna kommer huvudsakligen att genomföras i terrängen, bland annat på övningsfältet - det är Skövdeborna vana vid - men även på civil mark.

USA och Finland är två av de utländska nationer som ingår i storövningen Aurora 23. När bataljonschefer från de två länderna nu är i Skövde för en ”förövning” till den stora övningen hissas flaggorna så klart.
USA och Finland är två av de utländska nationer som ingår i storövningen Aurora 23. När bataljonschefer från de två länderna nu är i Skövde för en ”förövning” till den stora övningen hissas flaggorna så klart. Foto: Roland Svensson

Övar på civil mark

– Skaraborgs regemente har gjort ett stort och bra jobb för att få civila markägare att upplåta sin mark för övningen. Och säkerligen är det omvärldsläget som har gjort att det finns ett stort intresse att hjälpa till, säger Fredrik Månsson, operationschef.

Övningen i Skövdeterrängen pågår i en vecka, sedan drar alla vidare söderut, mot Skåne via Småland. På vägen ansluter även exempelvis en jägarbataljon från Karlsborg.

Övningen har ett stort fokus på samarbete med andra nationer i ett allvarligt läge. Att agera tillsammans trots olika kulturer och arbetssätt är viktigt för att snabbt kunna ta emot stöd.

”Övat mycket tillsammans”

Men om man får tro Michael Carlén och bataljonscheferna överstelöjtnant Nathan Knowles, US Marine Corps, och överstelöjtnant Risto Kohonen, Satakunta Jaeger Battalion, från USA respektive Finland, som är på plats i Skövde för att planera tillsammans med svenskarna inför övningen, är likheterna bra mycket större än skillnaderna.

”Övningen pågår i Skövdetrakten huvudsakligen under den sista veckan i april, sedan fortsätter den söderut” säger Skaraborgsbrigadens chef Michael Carlén.
”Övningen pågår i Skövdetrakten huvudsakligen under den sista veckan i april, sedan fortsätter den söderut” säger Skaraborgsbrigadens chef Michael Carlén. Foto: Roland Svensson

– Basprinciperna är de samma, frågorna som dyker upp är enbart på detaljnivå, säger Nathan Knowles, vars bataljon övat i Norge i flera månader och snart inleder transporten till Sverige.

– Vi har övat så mycket tillsammans genom åren att vi redan har samma synsätt på det mesta, säger Risto Kohonen som ser fram emot övningen i Sverige.

Planerad sedan länge

Försvarsfrågan är ständigt i fokus i dessa tider när Rysslands anfallskrig mot Ukraina rasar vidare. För Sverige är den stora frågan om och i så fall när landet ska släppas in i Nato, samtidigt som grannlandet Finland har tagit stora kliv mot försvarsalliansen.

Men även om Sveriges och Finlands hand-i-hand-överenskommelse kanske inte kan hållas helt på toppnivå i Nato-frågan är det den inställningen som gällt sedan länge och som fortfarande gäller på övningsfältet.

– Självklart, vi har mycket gemensamt och övningen ger oss en möjlighet att se hur vi kan anpassa oss taktiskt i ett Nato-samarbete. Politik är en sak och övningen är planerad sedan länge, men visst kommer den i ”rätt” tid när Nato-frågan är i så tydligt fokus, säger Michael Carlén.

– Vi hoppas och tror att både Finland och Sverige blir Nato-medlemmar, fortsätter Risto Kohonen.

Nathan Knowles, Risto Kohonen, Michael Carlén och Fredrik Månsson går igenom olika moment på kartan för att lära mer av varandra inför övningen som bland annat genomförs i Skövde.
Nathan Knowles, Risto Kohonen, Michael Carlén och Fredrik Månsson går igenom olika moment på kartan för att lära mer av varandra inför övningen som bland annat genomförs i Skövde. Foto: Roland Svensson

När - inte om

Diskussionen mellan kollegorna från Sverige, Finland och USA handlar inte just den här gången om Nato eller hur Sveriges och Finlands önskan att gå med i försvarsalliansen bemöts. Men Fredrik Månsson, operationschef, sätter ord på det som alla i rummet verkar tänka.

– Det handlar bara om när, inte om Sverige kommer med i Nato. För det gör vi.

Artikeltaggar

FinlandMilitärNatoPolitikSkaraborgs regementeSkövdeSäkerhetTransportUSA

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.