Hoppa till huvudinnehållet

Högskolan forskar på golf – så ska elitspelarna bli bättre

Publicerad:
Reporter Per Engelbrektsson
Per Engelbrektsson
per.engelbrektsson@sla.se
Bra eller mindra bra på bunkerslag? Forskare vid Högskolan i Skövde ska analysera och utvecklas en databas där alla svenska elitspelares slag finns registrerade.
Bra eller mindra bra på bunkerslag? Forskare vid Högskolan i Skövde ska analysera och utvecklas en databas där alla svenska elitspelares slag finns registrerade. Foto: Mike Carlson

Högskolan i Skövde fördjupar sin forskning kring golf. Under 2023 ska ett projektet analysera när steget från amatör- till proffsspelare bäst tas.

– Till skillnad från andra sporter styr spelaren själv det genom egna beslut. Vi ska titta på när det är bäst att ta steget ut till proffstouren utifrån hur det har gått för andra spelare, berättar Anton Kalén, som har en tjänst som är direkt knuten till ett samarbete mellan skolan och Sveriges olympiska kommitté, SOK.

Timingen för övergången beskrivs som betydelsefull och faktorer som den aktives ålder, antal år respektive prestation på amatörtouren ska vägas in i analysen.

Samarbetet mellan SOK och HIS har pågått sedan 2021, men ska i år mynna ut i två konkreta analyser:

* Analys av övergången från amatör till proffs.

* Analys och utveckling av Svenska Golfförbundets prestationsdatabas.

Utvecklas databas

I databasen finns svenska elitgolfares alla tävlingsslag registrerade. Den används redan idag men nu ska man försöka utveckla den inom ramen för projektet.

Bland annat genom utöka möjligheterna till jämförelser inom mindre grupper.

– Till exempel för damjuniorspelare. Kan vi få fram om en spelare är bättre eller sämre på en viss typ av slag än en genomsnittlig damjuniorspelare blir jämförelsen mer relevant, säger Anton Kalén.

Nästa steg är hitta bra sätt att åskådliggöra informationen för spelarna.

– Tanken är att hjälpa spelarna att i slutänden planera träning beroende vad de är bättre eller sämre på. Vi ska hitta sätt att visualisera och presentera informationen ur databasen på ett förståeligt sätt.

Söker ny idrott

I avtalet för 2023 mellan SOK och Högskolan i Skövde som nyligen undertecknades framgår även att man ska söka ytterligare en idrott att samarbeta med utöver golfen.

Dessutom är målet är att planera och genomföra en konferens under hösten 2023. Fokus där är att knyta hop internationella och nationella forskare, svensk idrott samt näringslivet.

Anton Kalén som är den första på Högskolan i Skövde som forskar i samarbete med Sveriges olympiska kommitté.
Anton Kalén som är den första på Högskolan i Skövde som forskar i samarbete med Sveriges olympiska kommitté. Foto: Linus Hellman

Läs också

Artikeltaggar

Anton KalénForskningGolfHögskolan i SkövdeIdrottSOKSportSvenska Golfförbundet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.