Hoppa till huvudinnehållet

Viktig mark för bostäder och centrumutveckling – men flyttprocessen tar tid

Publicerad:
När ställverket är borta är planen att det ska fyllas på med bostäder utmed hela Badhusgatan. Kommunen ser marken här som strategiskt viktig för utvecklingen i centrum.
När ställverket är borta är planen att det ska fyllas på med bostäder utmed hela Badhusgatan. Kommunen ser marken här som strategiskt viktig för utvecklingen i centrum. Foto: Roland Svensson

Flytten av ställverket på Badhusgatan i centrala Skövde dröjer. Enligt tidsplanen blir den om ett par år – och den centralt belägna tomten kan bebyggas med bostäder tidigast 2026. ”Att bebygga tomten är viktigt för utvecklingen i centrala staden” säger Lina Irwe, Skövde kommun.

Vattenfalls ställverk på Badhusgatan har givetvis en viktig funktion – men vackert är det inte. På en plats som måste betecknas som ytterst central ligger ställverket och transformatorstationen.

Avtal om flytt

Marken har kommunen i många år velat komma åt för bostadsbyggande, man har pekat ut visioner med bostadshus med 150 lägenheter utmed Badhusgatan och har sett satsningen som viktig för centrala Skövde. Den ingår i kommunens strategi för att skapa ett mer sammanhållet centrum.

Och 2016 tog kommunfullmäktige beslutet om avtalet som gjorde det möjligt för Vattenfall att flytta sin fördelningsstation till annan plats. Senare blev det klart att ”annan plats” betyder ytan vid Vadsbovägen och Ekängsvägen, en tomt som är inklämd mellan nämnda vägar, S:ta Birgittas kyrkogård och ett stenkast längre bort även Käpplunga gärde.

Det nya ställverket ska byggas på en yta mellan Vadsbovägen och Ekängsvägen.
Det nya ställverket ska byggas på en yta mellan Vadsbovägen och Ekängsvägen. Foto: Roland Svensson

Stora kostnader

Enligt tidigare uppgifter kostar flytten runt 100 miljoner kronor för Vattenfall, i avtalet framgår att kommunen ska ersätta Vattenfall med 26 miljoner. Avtalet innebar också att kommunen då köpte tomten där ställverket ligger idag (Motorn 1) för fem miljoner kronor.

Enligt tidigare beräkningar kommer kostnaden för kommunen att ”bli av med” ställverket på Badhusgatan landa på upp emot 40 miljoner kronor – andra kostnader tillkommer så som till Skövde Elnät AB som måste flytta sina ledningar.

Men satsningen har av ansvariga politiker setts som en nödvändig pusselbit.

”En viktig satsning för Skövdes framtida utveckling. Det är stora kostnader, men väl avvägt och en del av satsningen på hela Arenaområdet” sade Katarina Jonsson (M) 2016, dåvarande ordförande i kommunstyrelsen.

Flytt om två år

Åren har gått sedan avtalet undertecknades, men ställverket är fortfarande kvar och därmed har heller inga bostäder kunnat byggas.

Tog processen längre tid än kommunen hade räknat med?

– Det hade varit svårt att hinna med att få bostäder på plats då en ny detaljplan för området behöver tas fram. Nu arbetar vi efter tidsplanen att flytten ska inledas vid årsskiftet 2024/2025, enligt uppgifter vi fått från Vattenfall, säger Lina Irwe, mark- och exploateringsingenjör och projektledare för kvarteret Motorns exploatering.

Att kunna bebygga marken där ställverket i dag står ingår i satsningen på hela Arenaområdet.
Att kunna bebygga marken där ställverket i dag står ingår i satsningen på hela Arenaområdet. Foto: Roland Svensson

När ställverket är borta kan marken behöva saneras innan den kan bebyggas.

– Men det vet vi inte idag, det måste utredas. Det ska ingå i det kommande planarbetet.

Enligt nuvarande tidsplan kan tomten bebyggas först 2026 och 2027.

Mejlsvar från Vattenfall

David Kusmark, är Vattenfalls projektledare för flytten, han hänvisar dock alla frågor till kommunikationsavdelningen. Efter att SLA blivit ombedda att skicka alla frågor på mejl till avdelningen kommer följande svar:

”Ny stationsbyggnad ska uppföras på annan mark. Vattenfall Eldistribution har nu lämnat in bygglov för uppförande av ny transformatorstation. Befintligt ställverk, transformatoruppställningar samt kontrollrumsbyggnad på befintlig fastighet kommer att rivas i sin helhet när den nya stationen är tagen i drift. Tidplanen har justerats framåt då förutsättningarna för genomförandet har förändrats. Byggstart är planerad till våren 2023 och driftsättning av nya stationen är planerad till sommar/höst 2024”.

Artikeltaggar

AvtalBostad och byggenBostäderKatarina JonssonKommunstyrelsenSkövdeSkövde kommunTomtarVattenfall

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.