Hoppa till huvudinnehållet

Racingbil på schemat: ”En helt annan grej”

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
Racingbilen drog elevernas intresse både hur den är uppbyggd och dess prestanda.
Racingbilen drog elevernas intresse både hur den är uppbyggd och dess prestanda. Foto: Anneli Malm

En annorlunda skoldag för eleverna på fordonsprogrammet som bjöd på en del ny kunskap. Oljelära, mätteknik och inte minst en häftig racingbil stod på schemat.

– En helt annat grej, tycker några av gymnasieeleverna.

I verkstadslokalen på Kavelbrogymnasiet visade Kågered Racing upp en Porsche 911 GT3 för eleverna på fordonsprogrammet. En racingbil som tävlar i Porsche Carrera Cup.

– För åtta år sedan började vi med det här projektet och det är för att ge något tillbaka av våra erfarenheter. Vi utbildar och eleverna får höra en annan röst under en dag med lite annorlunda grejer som de inte lär sig i skolan annars, säger Micke Kågered som är flerfaldig Europamästare i klassen dragracing Top Fuel.

Kågered Racing med Micke Kågered visade upp racingbil och undervisade bland annat i oljelära och mätteknik. Här med lärarna Mattias Björkenor, Erik Stoor och intresserade elever.
Kågered Racing med Micke Kågered visade upp racingbil och undervisade bland annat i oljelära och mätteknik. Här med lärarna Mattias Björkenor, Erik Stoor och intresserade elever. Foto: Anneli Malm

Lära om racing

Racingbilen är det stora dragplåstret och eleverna lockades av dess prestanda och hur den fungerar.

– De får lära sig om racing, hur det funkar och hur man kan bli en racingmekaniker.

Eleverna fick även lära sig om mer om verktyg, oljelära, mätteknik, elbilar, hållbara verkstäder och inte minst säkerhet för mekaniker.

Dagen avslutades i teorisalen där de fick lära sig mer om hur bromsar och en turbo fungerar.

Micke Kågered och hans racingteam reser runt till skolor och pratar om racing och säkerhet för mekaniker bland annat.
Micke Kågered och hans racingteam reser runt till skolor och pratar om racing och säkerhet för mekaniker bland annat. Foto: Anneli Malm
Eleverna Vincent Davidsson, Robin Lundahl,  och Adam Johansson var imponerad av racingbilen som de gärna skulle provköra.
Eleverna Vincent Davidsson, Robin Lundahl, och Adam Johansson var imponerad av racingbilen som de gärna skulle provköra. Foto: Anneli Malm

Nöjda elever

Eleverna Adam Johansson, Vincent Davidsson och Robin Lundahl tyckte det var en rolig och annorlunda skoldag.

– Att gå från personbilar till det här är en helt annat grej, säger de medan de studerar racingbilen.

Vad imponerar mest med bilen?

– Allt, från hur snabbt den går till hur den ser ut och hur den är uppbyggd. En personbil toppar inte 290 km/h, det gör den här, säger de som både skulle vilja köra den och få skruva lite i den.

Eleverna fick även provsitta bilen.
Eleverna fick även provsitta bilen. Foto: Anneli Malm

”En inspirationskälla”

Syftet med dagen är att ge eleverna lite nya perspektiv och få kunskap om branschen.

– Framförallt tillför det mycket engagemang till eleverna när branschen och ett racingteam kommer hit som visar vad som finns. Man kanske inte bara behöver jobba i en verkstad utan det finns andra alternativ också. De pratar mycket om vad branschen ser och önskar men även vilka krav som branschen har när de ska komma ut och jobba. Det är framförallt en inspirationskälla, säger Erik Stoor, lärare på fordonsprogrammet.

Racingbilen Porsche 911 GT3.
Racingbilen Porsche 911 GT3. Foto: Anneli Malm

Artikeltaggar

ElbilarKavelbrogymnasietLärareMotorsportRacingSkola och utbildningTrafikVerkstäder

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.