Hoppa till huvudinnehållet

De vill bryta ofrivillig ensamhet: ”Hoppas att konsten kan vara ett bra verktyg”

Publicerad:
Reporter Amelie Länsberg
Amelie Länsberg
amelie.lansberg@sla.se
Jessica Baggeryd och Cissi Hagberg hoppas att konsten ska hjälpa människor att ta sig ur ofrivillig ensamhet.
Jessica Baggeryd och Cissi Hagberg hoppas att konsten ska hjälpa människor att ta sig ur ofrivillig ensamhet. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Den 20 april drar det igång. Då ska kursdeltagare få ta ateljén på Medborgarskolan i Skövde i besittning. Konstnären Jessica Baggeryd och Cissi Hagberg, verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan i Skövde ser fram emot konstprojektet.

– Det är spännande att se vad konsten som verktyg kan göra för skillnad för de individer som kommer. Vi tror och hoppas att konsten kan vara ett bra verktyg, säger Cissi.

Kursen anordnas i både Skövde och Mariestad av Medborgarskolan och syftet är att bryta ofrivillig ensamhet. Cissi förklarar att projektet finansieras av Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden, en del av VGR:

– Varje år kör de olika typer av inriktningar, riktade insatser där man ser att det behöver göras något mer. Nu har temat varit Motverka ofrivillig ensamhet, då kunde man ansöka om medel riktat till det.

”Egna erfarenheter”

Jessica hade också tänkt på hur man skulle kunna mötas kring konsten.
Jessica hade också tänkt på hur man skulle kunna mötas kring konsten. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Jessica säger att hon ställde upp på projektet eftersom hon själv vet hur svårt det kan vara och vilken tid det kan ta att komma tillbaka efter en längre tids sjukdom.

– En del av att jag har sagt ja till detta handlar om att jag har erfarenhet av det själv. Jag vet vad som händer, man tappar styrfart och identitet ibland i det här mellanrummet.

Många intresserade

Intresset för kursen har varit stort, nu hoppas Jessica och Cissi att ännu fler, gärna även män, anmäler sitt intresse. Förhoppningen är att det här bara är början.

– Vi startar upp någonting som vi tror på och hoppas på att det ska falla väl ut. De som kommer, de kommer kunna vara med och påverka vad det här blir och hur det utvecklas. Så de är viktiga personer, säger Jessica.

– Känner man att det här projektet är någonting för mig, då är det bara att söka, fyller Cissi i.

Bredare målgrupp

Målgruppen är dels personer inom LSS och socialpsykiatri, dels människor som ”fastnar/stannar i korridoren”. Cissi förklarar:

– Det var väl ett uttryck för att bredda lite. Vi har tyckt att det varit viktigt att man ska känna sig välkommen även om man inte är inskriven i psykiatrin.

Cissi menar att det kan vara svårt att svara på frågan om man är ofrivilligt ensam. Då kan det vara lättare att känna igen sig i att till exempel vara pensionär, arbetslös eller i väntan på en vårdutredning.

Processande

Kursdeltagarna kommer få prova på olika tekniker som Jessica introducerar. Sedan kommer det vara mycket gruppen själva som styr det kreativa arbetet framåt.
Kursdeltagarna kommer få prova på olika tekniker som Jessica introducerar. Sedan kommer det vara mycket gruppen själva som styr det kreativa arbetet framåt. Foto: Amelie Länsberg Rylander
Det kommer bli mycket färg och form under kursen.
Det kommer bli mycket färg och form under kursen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Under kursen kommer deltagarna bland annat få göra teckningsövningar och laborera med färg och form. Annars läggs mycket på gruppen.

– I allt annat är det kursdeltagarens utveckling och vilja till kreativt uttryck som får styra. Vi ska ha roligt, ha tid för samtal och fika, säger Jessica och fortsätter:

– Att utvecklas själv men också få reflektera och processa saker tillsammans tror jag är viktigt för vi är sociala varelser.

Utställning

Utöver personlig utveckling kommer kursen även resultera i en utställning på två platser med vernissage och möjlighet att köpa konsten.

– För mig är det jätteviktigt. Det handlar inte bara om att det är någon slags kvitto på att man fått något gjort. Jag vet hur mycket som händer när man sätter något inom ram, det är då kvittot kommer på vad man verkligen har gjort.

Förväntansfulla

Det går inte att ta miste på entusiasmen hos Cissi och Jessica och båda är förväntansfulla inför kursstart, de vill bara att det ska komma i gång.

– Jag ser verkligen fram emot att få träffa gänget. Jag vet redan nu att det kommer hända massa spännande saker. Det kommer vara utmanande och vi kommer ha roligt och det hänger ihop, säger Jessica.

Det finns mycket roligt material att botanisera bland i ateljén.
Det finns mycket roligt material att botanisera bland i ateljén. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Artikeltaggar

Cissi HagbergKonstKurserLSSMariestadMedborgarskolanPsykiatriPsykisk ohälsaSkövdeUtställningarVerktygVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.