Hoppa till huvudinnehållet

Årets varmaste dag – men mer regn och snö väntar

Publicerad:
Delar av Sverige kan komma att få snö den kommande veckan. Arkivbild.
Delar av Sverige kan komma att få snö den kommande veckan. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Påskaftonen har varit årets hittills varmaste dag på flera platser i Sverige – men snart blir det kallare igen.

– Nästa vecka drar ett nytt lågtryck in med regn och blötsnö, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

Flera orter i Sverige har på påskaftonen uppmätt sina högsta temperaturer hittills i år. Allra varmast har det varit i Helsingborg där 16,3 grader uppmättes, enligt den data som hade kommit in till SMHI vid 16-tiden.

Det är också den högsta temperatur som totalt sett uppmätts i landet i år.

– Varmast har det varit i södra Sverige och i Skåne, men också andra delar av landet har haft det varmt i dag. Exempelvis har 13 grader uppmätts i Arvika och tio grader i Älvsbyn, säger Anna Belking.

Mer snö på väg

I delar av Götaland och Svealand råder det under påskhelgen dessutom risk för gräsbrand enligt SMHI. När snön har smält undan på våren blottläggs fjolårsgräs som när det torkar kan vara väldigt lättantändligt.

Stor risk för gräsbränder – räddningstjänsten varnar: ”Tänk till en extra gång”

Den som önskar sig sol och höga temperaturer även under nästa vecka kan dock komma att bli besviken, enligt Anna Belking.

– Från och med tisdag kommer det in ett nytt nederbördsområde som drar sig uppåt i landet. I Götaland kommer nederbörden främst som regn, men uppemot Svealand och Norrland kan nederbörden övergå i blötsnö, säger hon.

Kallare än normalt

Temperaturerna i Sverige har – trots det förhållandevis varma påskvädret – varit under de normala i april.

Anna Belking ser inga tecken på att det kommer att förändras den kommande veckan.

– April har generellt sett varit under det normala temperaturmässigt, med undantag längst i norr. Den meteorologiska våren har kommit ungefär till Gästrikland, men norr och väster om det är det fortfarande vinter, säger hon.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.