Hoppa till huvudinnehållet

Dansant skådespel lockar många: ”En fin naturupplevelse”

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
Trandansen lockar många besökare som vill ta sig en närmare titt på de tusentals ståtliga fåglarna.
Trandansen lockar många besökare som vill ta sig en närmare titt på de tusentals ståtliga fåglarna. Foto: Anneli Malm

Många hade sökt sig till Trandansen för att få se de tusentals ståtliga fåglarna visa upp sig. Även om det var många besökare i området så var det ändå tranorna som var i majoritet.

– Det är en fin naturupplevelse, tycker några av fågelskådarna.

Det flaxas och det skränas rejält ute på fältet vid Hornborgasjön där tusentals tranor har samlats tillsammans med en hel del andra fåglar som sångsvanar och grågäss.

12 200 tranor är årets toppnotering vilket uppmättes den andra april. Den här dagen är de inte riktig lika många på plats men tillräckligt många för att bjuda på ett dansant skådespel.

Det är en upplevelse med så många tranor samlade på ett och samma ställe.
Det är en upplevelse med så många tranor samlade på ett och samma ställe. Foto: Anneli Malm
8 300 tranor fanns på plats den här dagen.
8 300 tranor fanns på plats den här dagen. Foto: Anneli Malm
Conny och Helen Andersson från Kungälv njöt av upplevelsen och att se många olika fåglar, inte bara tranor.
Conny och Helen Andersson från Kungälv njöt av upplevelsen och att se många olika fåglar, inte bara tranor. Foto: Anneli Malm

Olika fåglar

Helen och Conny Andersson från Kungälv började tidigt på morgonen och åkte runt sjön för att titta på tranor men även med förhoppningen att få se andra fåglar.

– Vi har sett snatteränder och det har vi inte sett förut men även rödbenor, skäggdopping och både havsörn och kungsörn, berättar de som besöker området för andra gången, sist var för 20 år sedan.

Noel, Titti och Selene Holmgren från Habo, brukar ta en tur till Trandansen varje år.
Noel, Titti och Selene Holmgren från Habo, brukar ta en tur till Trandansen varje år. Foto: Anneli Malm
Katarina Andersson och Ada Arenander från Mariestad gjorde en fågelutflykt och stannade till på flera fågelplatser innan de kom för att uppleva trandansen.
Katarina Andersson och Ada Arenander från Mariestad gjorde en fågelutflykt och stannade till på flera fågelplatser innan de kom för att uppleva trandansen. Foto: Anneli Malm

Katarina Andersson och Ada Arenander från Mariestad hade tillbringat hela dagen med att besöka en rad olika fågelplatser som Blängsmossen och Paradissjön innan de landade vid Trandansen.

– Vi har sett två par storspovar och det var dagens behållning förutom alla tranor, säger de.

Sune Andreasson, Mikael Gill, Ann-Christine Törnqvist och Marie-Louise Gill hade åkt från Mölnlycke för årets tranutflykt.

– Det är bra väder, vi har gott fika och framförallt är det en fin naturupplevelse, säger de medan de dricker kaffe i solen.

Sune Andreasson, Mikael Gill, Anita Johansson, Tore Andersson, Ann-Christine Törnqvist och Marie-Louise Gill njöt av vädret, gott fika och naturupplevelsen.
Sune Andreasson, Mikael Gill, Anita Johansson, Tore Andersson, Ann-Christine Törnqvist och Marie-Louise Gill njöt av vädret, gott fika och naturupplevelsen. Foto: Anneli Malm
Värden Kenneth Mörk, Falbygdens fågelklubb, svarar på besökarnas frågor.
Värden Kenneth Mörk, Falbygdens fågelklubb, svarar på besökarnas frågor. Foto: Anneli Malm

”Är ganska svårräknade”

Kenneth Mörk, Falbygdens fågelklubb, är värd på Trandansen och svarar på besökarnas frågor. I år har det inte varit riktigt så många tranor samtidigt som det har varit tidigare år.

– De är ganska svårräknade. Det sägs att de inte uppträder som vanligt, kanske orsakat av att vi har så mycket mer vatten i år, det är en större vattenspegel. Alla är inte här på matningen utan sitter mer utspridda lite varstans i naturen, säger Kenneth Mörk och tillägger att det är en tänkbar förklaring men att det säkert kan finnas fler.

Räknas vid skymningen

Tranorna räknas varje dag i skymningen och det sker när de lämnar utfodringsplatsen vid Trandansen och flyger norrut i sjöområdet. Med kikare räknas fåglarna när de passerar en osynlig linje som räknaren har utsett mellan tranornas matplats och sovplats.

Oftast är det som flest tranor vid sjön under den sista veckan i mars och första veckan i april. Den 3 april 2019 var det hela 27 300 tranor vid Trandansen och det är det högsta antalet tranor samtidigt hittills. Den 3 april i år var det 9 800 tranor på besök och den här dagen uppgick de till 8 300.

Även om tranorna är själva huvudattraktionen så finns det en hel del andra fåglar också i området.
Även om tranorna är själva huvudattraktionen så finns det en hel del andra fåglar också i området. Foto: Anneli Malm

Artikeltaggar

Djur och naturFåglarHornborgasjönTrandansen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.