Hoppa till huvudinnehållet

Heidelberg åtalsanmäls – har inte gjort klart bulleråtgärder

Publicerad:
Inbyggnaden av delar av roterugnen blir dyr, flera gånger högre än vad Heidelberg Materials årligen investerar i Skövde uppger fabrikschefen Jörgen Staflund.
Inbyggnaden av delar av roterugnen blir dyr, flera gånger högre än vad Heidelberg Materials årligen investerar i Skövde uppger fabrikschefen Jörgen Staflund. Foto: Anna Warner

Heidelberg Materials (tidigare Cementa) fabrik i Skövde har anmälts för miljöbrott. Den inbyggnad av roterugnen som skulle ha varit klar den 31 januari 2023 är fortfarande inte påbörjad.

Det är i Länsstyrelsen i Västra Götaland som har gjort en så kallad åtalsanmälan om misstänkt miljöbrott.

– Det finns ett beslut med ett villkor som bolaget inte följt och då är vi tvungna att göra en anmälan. Vi tror ändå att åtgärden kan bli bra när den genomförs, säger Lena Carlsson, handläggare vid länsstyrelsen.

Inbyggnaden syftar till att minska bullret från fabrikens långa roterugn. Grannar i området har klagat och pekat på att det har gått nästan 20 år utan att företaget agerat. I början av 2022 krävde länsstyrelsen att företaget minskar bullret från ugnen.

– Vi är ledsna över att inte ha hunnit klart med åtgärderna i tid, men inbyggnaden har blivit mer komplex än vad vi trodde. Vi har jobbat intensivt tillsammans med vår entreprenör och kommer inom några veckor presentera en tidsplan för länsstyrelsen, säger Jörgen Staflund, fabrikschef vid Heidelberg Materials i Skövde.

Cementa. Jörgen Staflund, fabrikschef, framför ugnen.
Cementa. Jörgen Staflund, fabrikschef, framför ugnen. Foto: Anna Warner

Värmeutvecklingen från den roterande ugnen har varit en försvårande faktor. Förutsättningarna för att bygga på platsen en annan.

Länsstyrelsens anmälan till miljöåklagare kan i förlängningen innebära en företagsbot för Heidelberg.

– Det kan bli så. Men vi ska bygga en bullerdämpning som ska klara kraven och vill göra det ordentligt. Målet är byggstart efter sommaren och byggtiden kommer vara ett år. Vi kommer att ansöka om förlängning av tiden vi har på oss för att uppfylla villkoren.

Cementa bygger in sin bullrande ugn

Artikeltaggar

ÅtgärderCementaMiljöbrottNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.