Hoppa till huvudinnehållet

Nye kommunchefen går in för tillväxt: ”Potential att göra ännu mer”

Publicerad:
Gustav Olofsson tar över rodret för Tibro kommun – enligt honom ”en pigg och välskött organisation.”
Gustav Olofsson tar över rodret för Tibro kommun – enligt honom ”en pigg och välskött organisation.” Foto: Jesper Sydhagen

Tibros nya kommunchef ska leda kommunen mot tillväxt och en utvecklad regionsamverkan. Häggumsonen Gustav Olofsson har med sig tillämpliga erfarenheter från flera kommunuppdrag i Närke.

– Jag kommer från en kommun som växte starkt och vill framåt.

Gustav Olofsson, 37 år, har ägnat sina första två veckor som Tibros högste tjänsteman på att bekanta sig med nya medarbetare. Han har också vid en sammankomst med Kommunalförbundet satt sig in i regionala frågor och mött kollegor med motsvarande befattningar i Skaraborgskommunerna.

– Hittills känns det jättebra, säger han.

– Det är en relativt liten kommun, med en pigg och välskött organisation, som vill framåt. Hittills tycker jag det stämmer med det man pratar om, att man har ett tillväxtfokus, man vill att Tibro ska utvecklas. Inte bara växa, utan det ska utvecklas också för befintliga tibrobor. Den profilen sålde man in till mig och jag tycker den stämmer.

Närke-karriär

Skaraborgaren är tillbaka på hemmaplan efter flera år och tjänster i Örebro län. Där hamnade han då han som färdigutbildad statsvetare fick jobb som utredare i Kumla kommun.

Efter en tid värvades han till grannkommunen Lekeberg och blev där snart administrativ chef. Han var inhoppad socialchef då han axlade han rollen som kommundirektör. Där blev han i dryga tre år.

Tanken om att flytta tillbaka till Skaraborg växte fram under den tiden. Det blev också så att han med fru och barn flyttade tillbaka till uppväxtorten Häggum i Skövde kommun.

– Jag har hållit utkik efter spännande jobb. Då dök Tibro upp och nu är jag här.

”Centralbyråkrat”

Gustav Olofsson kommer senast från tjänsten som kommundirektör i Lekebergs kommun.
Gustav Olofsson kommer senast från tjänsten som kommundirektör i Lekebergs kommun. Foto: Jesper Sydhagen

Gustav Olofsson är med andra ord van vid att leda centrala funktioner i en kommun.

– Centralbyråkrat är jag ut i fingerspetsarna, säger han.

– Jag är duktig på att hålla ihop helheten och organisera, leda, utveckla, förändra. Och jag gillar att jobba med politik.

I Tibro har koalitionen S, C och L styrt tillsammans i många år. Men sedan årsskiftet i form av ett minoritetsstyre.

– Jag har jobbat med tydliga majoriteter innan. Det här blir en ny erfarenhet. Det är klart att det blir enklare om det finns en majoritet som man vet får igenom sina ärenden. Framförallt behöver politiken jobba på ett annat sätt än tidigare. Men jag upplever att det i grunden finns ett stort samförstånd mellan de olika partierna om vart Tibro ska. Det är ett bra samarbetsklimat, man pratar mycket med varandra här.

"Stor samverkan”

Han konstaterar flera likheter mellan sin gamla och nya kommun, till exempel pendlingsavståndet från regionala centralorter. Kommunöverskridande samverkan är också av avgörande betydelse för de båda kommunerna.

– Jag kommer från ett sammanhang där man har en väldigt stor samverkan mellan olika kommuner. Det upplever jag att man har här också. Man pratar jättemycket om Skaraborgsperspektivet. Här tror jag det finns potential att göra ännu mer. Här tror jag att man har nytta av mina erfarenheter. Kommunerna klarar inte alla utmaningar själva. Det är flera etableringar och satsningar på gång i Skaraborg. Då måste kommunerna gå ihop. Där tror jag Tibro kan ta kliv i att utveckla och ta större plats i samverkan än man gjort hittills. Vi behöver kroka arm så att vi klarar, inte bara etableringarna, utan också alla samhällsutmaningar, som kompetensförsörjning.

Både Lekeberg och Tibro är präglade och beroende av sina näringsliv, även om de är av olika slag.

– Här gäller det för mig att sätta mig in i vilka de viktiga frågorna är här – vara duktig på att lyssna in företagarna, förstå vad kommunen kan göra för att underlätta för dem och vilket utbyte vi kan få av varandra. Det tror jag att jag är ganska bra på.

”Unik möjlighet”

Förutom det övergripande arbetet med att leda Tibro på tillväxtspåret ser den nye kommunchefen fram emot att gripa sig an planeringen av det outnyttjade järnvägsområdet.

– Det är en någon slags unik möjlighet som Tibro har här. Det är inte många kommuner eller tätorter som har ett utbyggt centrum där det finns mark som tillgängliggörs, säger han.

– All sån mark är upptagen. Men här får Tibro en möjlighet att utveckla ett jättespännande område och ta sig an det tillsammans med andra aktörer.

Artikeltaggar

NyheterTibro kommunTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.