Hoppa till huvudinnehållet

Christopher O'Regan fascineras av den svenska historien

Publicerad:
Christopher O’Regan berättade om 1700-talet.
Christopher O’Regan berättade om 1700-talet. Foto: Roland Svensson

Christopher O’Regan lockade cirka 300 personer till Arena Skövde när han talade om det svenska århundrade som ligger honom varmt om hjärtat - nämligen 1700-talet. ”En otrolig period i vår historia”, säger han.

Skövde släktforskarförening stod som värd när historikern och författaren Christopher O’Regan besökte Skövde under onsdagskvällen. Huvudtemat för föredraget var senare delen av 1700-talet, en period som alldeles speciellt fascinerat honom sedan flera decennier.

– Min mamma är också intresserad av den tiden, men hon forcerade inte någonting, att man skulle gå på museer och annat. Hon entusiasmerade istället på ett fantastiskt sätt, säger Christopher när SLA får en pratstund innan föredraget.

– Ibland hör man att historia är så tråkigt, det är bara kungar, krig och olika årtal. Men jag tänker att det som finns i historier som Sagan om ringen, Mio min Mio eller Stjärnornas krig har sin motsvarighet i den verkliga historien. Om man undantar trollkarlar och flygande drakar förstås.

Fascination över historia

Historia har dock ett verkligt företräde, understryker han. Det historiska intresset kittlas av att det har hänt på riktigt.

– Men skrapar man bort fernissan av dagens teknik så är nog grundläggande tankar och vardagsresonemang detsamma som i vår tid; det handlar om kärlek och ekonomi, bråk och käbbel med grannen.

Senare delen av 1700-talet har ibland; i filmer och böcker beskrivit Stockholm och Sverige som smutsigt och eländigt på alla upptänkliga vis. Men det är inte en bild som Christopher O’Regan helt vill hålla med om.

– Den bilden står lite i kontrast mot det jag stöter på i arkiven när jag går tillbaka till det gamla källmaterialet. Här beskriver utländska resenärer Stockholm som en mönsterstad i Europa.

– Slutet av 1700-talet var en otrolig period i vår historia, i Europa och i Sverige i synnerhet med en sådan gestalt som Gustav III. Det var ett enormt brytningsskede och vi tog stora kliv framåt mot det moderna.

Cirka 300 lyssnade till Christopher O’Regans föredrag i Arena Skövde.
Cirka 300 lyssnade till Christopher O’Regans föredrag i Arena Skövde. Foto: Roland Svensson
Särskilt slutet av 1700-talet ligger Christopher O’Regan varmt om hjärtat.
Särskilt slutet av 1700-talet ligger Christopher O’Regan varmt om hjärtat. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

HistoriaNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.