Hoppa till huvudinnehållet

Ytterst få deltar på gratis simkurs för utlandsfödda kvinnor

Publicerad:
Sandra Carlsson
sandra.carlsson@sla.se
Margareta Wetterberg är besviken över deltagandet.
Margareta Wetterberg är besviken över deltagandet. Foto: Sandra Carlsson

I flera år har Röda korset i Skövde anordnat gratis simkurser för utlandsfödda kvinnor. Tidigare år har kursgrupperna varit fulla av kvinnor som velat lära sig att simma, men i år har deltagandet varit ytterst svagt.

– Vi är givetvis besvikna, det är inte kul när det inte kommer folk när man gör något, säger Margareta Wetterberg som är ordförande i Röda korset Skövde.

Flera deltog på teorikurs men dök senare inte upp till simtillfällena.
Flera deltog på teorikurs men dök senare inte upp till simtillfällena. Foto: Anneli Malm

Kursen pågår under tio veckor och riktar sig mot 20 personer totalt varje år. Tidigare har man delat upp kursen i två grupper och varje år har båda kursgrupperna varit fulla. Dock är det helt annat i år, för närvarande har kursen pågått i tre veckor och som mest har tre kvinnor dykt upp totalt.

– Vi kan inte sätta fingret på vad det är som ligger bakom det bristande deltagandet. Men vi tror att det beror på att det är minskad tillgång på flyktingar som behöver den här utbildningen, säger Margareta Wetterberg, ordförande i Röda korset Skövde.

Deltog i en teorikurs

Innan man flyttade kursen in till simhallen hölls det i en teorikurs. Då såg deltagandet ut att bli betydligt högre.

– På teoritillfället var det runt sex-sju stycken personer som deltog, men ingen av dem kom tillbaka sen och vi vet inte varför, säger Margareta Wetterberg.

Dock har man valt att inte stoppa kursen än, även om det är Röda korset som står bakom och finansierar det hela.

– Vi har beslutat att vi inte avslutar kursen. Vi har våra nätverk där vi försöker mobilisera mer om kursen och vi hoppas att fler kommer, men vi kan ju aldrig garantera det, säger Margareta Wetterberg.

Simkursen och cykelprojektet riktar sig mot endast kvinnor.
Simkursen och cykelprojektet riktar sig mot endast kvinnor. Foto: Sandra Carlsson

Ser jobbmöjligheter med cykling

Röda korset anordnar också ett cykelprojekt under våren för utlandsfödda kvinnor. Projektet är populärt och enligt Margareta Wetterberg är det ingen tillfällighet att deltagandet är betydligt högre där.

– Det är en stor skillnad på cykelkursen och simkursen. Därför att kvinnorna ser att dem har ett praktiskt behov av att cykla, för att få jobb i hemtjänsten till exempel, säger hon.

Varför riktar ni er bara mot kvinnor i detta projekt?

– Vi fokuserar på kvinnor därför att de är dem som varit understimulerade i sitt hemland. Vi vill uppmuntra dem att vi gör saker och ting lika här som män och kvinnor i Sverige. Då kanske de känner att vi kan vara med lite mer, säger Margareta Wetterberg som är ordförande i Röda korset Skövde.

Artikeltaggar

KurserRöda korsetSimningSkola och utbildningSkövdeUtbildning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.