Hoppa till huvudinnehållet

Örtemark efter mäktiga upphämtningen: ”Hade det i våra händer”

Publicerad:
Skövde HF och Elma Örtemark förlorade den tredje SM-kvartsfinalen mot Önnereds HK efter förlängning.
Skövde HF och Elma Örtemark förlorade den tredje SM-kvartsfinalen mot Önnereds HK efter förlängning. Foto: Anton Gustavsson

Efter en miserabel första halvlek svarade Skövde HF för en mäktig upphämtning i den andra halvleken och tvingade fram en förlängning.

Där drog Önnereds HK det längsta strået och kopplade ett grepp om kvartsfinalserien.

– Det är surt. Vi gör en jättefin upphämtning men det räcker inte den här gången, säger Skövde HF:s niometersspelare Elma Örtemark efter 26–28-förlusten i ÖHK Hallen efter 70 minuters spel.

Den tredje SM-kvartsfinalen mellan Önnereds HK och Skövde HF i damernas SM-slutspel fick avgöras i förlängning.

Det kunde man inte tro efter den första halvleken.

Skövde HF fick förvisso en bra start på matchen och ledde med 3–1 efter drygt tre minuter.

Sedan gick allt i stå för Skövde HF. Anfallsspelet havererade totalt och Skövdelaget mäktade endast med tre spelmål till under hela den första halvleken.

Det blev totalt sju mål för Skövde HF med Matilda Forsbergs straffmål inkluderat.

Önnereds HK vände snabbt på matchen och kunde sedan springa ifrån till en 14–7-ledning i halvtid.

Då hade Skövde HF en klar uppförsbacke inför den andra halvleken i ÖHK-Hallen i Göteborg.

– De får sving på oss och vi springer runt som yra höns bakåt i första halvlek, säger Elma Örtemark.

I den andra halvleken började Skövde HF att ta ut sin målvakt och spela med en extra utespelare. Spelet sju mot sex gav frukt och Skövde HF kom ikapp.

Elma Örtemark fick ta emot mycket stryk mot Önnered. Örtemark kvitterade till 23_23 i slutet på andra halvlek. Ett mål som tvingade fram en förlängning i den tredje SM-kvartsfinalen.
Elma Örtemark fick ta emot mycket stryk mot Önnered. Örtemark kvitterade till 23_23 i slutet på andra halvlek. Ett mål som tvingade fram en förlängning i den tredje SM-kvartsfinalen. Foto: Anton Gustavsson

Kom ikapp efter paus

Ida Eriksson kvitterade till 15–15 efter 13 minuter av andra halvlek.

– När vi börjar med sju mot sex får vi till många fina passningar, bland annat in till linjen. Vi får några enkla mål. Det var det vinnande konceptet för oss i den andra halvleken, säger Elma Örtemark.

Skövde bytte även in Emma Andersson mellan stolparna och det gav effekt. Hon svarade för flera parader när Skövde gick ikapp.

– Sedan fick vi också till det bakåt. Vi spelar mer tight. Det var skönt att vi kunde ta ikapp men det räcker ändå inte, fortsätter hon.

Moa Andersson gav Skövde HF ledningen med sju minuter kvar att spela av den andra halvleken.

Sedan vände Önnered igen och ledde när vi närmade oss slutet på den andra halvleken.

Skövde HF:s Matilda Forsberg hade en tung dag i ÖHK-Hallen när laget föll mot Önnereds HK.
Skövde HF:s Matilda Forsberg hade en tung dag i ÖHK-Hallen när laget föll mot Önnereds HK. Foto: Anton Gustavsson

Örtemark kvitterade

Då klev Elma Örtemark fram och kvitterade till 23–23. Ett mål som tog matchen till förlängning.

Där ledde Önnered med 26–25 efter de första fem minuterna.

I den andra förlängningshalvleken lyckades aldrig Skövde HF kvittera utan Önnered höll undan och vann med 28–26 till slut.

– Vi hade det i våra händer när vi tog matchen till förlängning men Önnered var tyvärr vassare än oss idag. Nu känns det bara tomt. Det är tråkigt, säger Elma Örtemark.

– Vi får kolla igenom matchen och se vad vi kan förbättra till på onsdag men vi var inte tillräckligt skarpa i förlängningen, fortsätter hon.

Natalie Wästefors och Skövde HF är nu piskat att vinna den fjärde kvartsfinalen på onsdag efter nederlaget i Göteborg på söndagen.
Natalie Wästefors och Skövde HF är nu piskat att vinna den fjärde kvartsfinalen på onsdag efter nederlaget i Göteborg på söndagen. Foto: Anton Gustavsson

Önnered leder

Önnereds HK leder nu med 2–1 i matcher i den här kvartsfinalserien och har möjlighet att avgöra och säkra en semifinalplats i den fjärde kvartsfinalen som spelas i Idrottshallen i Skövde på onsdag.

Skövde HF står samtidigt med ryggen mot väggen och är efter söndagens förlust piskat att vinna för att förlänga säsongen och därmed tvinga fram en femte match i Göteborg.

– Vi har inget att förlora och nu har vi en chans till. Vi ska göra allt för att få till en ny match här nere, säger Elma Örtemark direkt efter slutsignalen på söndagen.

– Vi ska bara se till att gå in med jäkligt mycket energi och köra på. Med publikens stöd ska vi se till att göra det bästa av situationen, fortsätter hon.

Matchfakta

SM-slutspelet, kvartsfinal 3:5

ÖNNEREDS HK–SKÖVDE HF

28–26 efter förlängning (14–7, 9–16, 3–2, 2–1)

Mål: Önnereds HK: Linn Hansson 8 mål/9 avslut, Fanny Elovson 6/10, Linnea Säreborn 5/8, Evelina Källhage 4/9, Elin Svensson 2/2, Ella Sjöberg 2/6, Thess Krönell 1/1.

Målvakter: Jenny Sandgren 11 räddningar/35 skott, 31 i räddningsprocent, Hanna Eriksson 0/2.

Mål: Skövde HF: Elma Örtemark 7 mål/13 avslut, Matilda Forsberg 5/13, Moa Andersson 4/8, Johanna Flygelholm 3/5, Ida Lindlöf 2/2, Ida Eriksson 2/4, Tindra Sahlin Wallenius 1/3, Julie Aspelund Berg 1/2, Melina Pilav 1/2.

Målvakter: Skövde HF: Annie Linder 5 räddningar/20 skott, 25 i räddningsprocent, Emma Andersson 9 räddningar/23 skott, 43 i räddningsprocent.

Utvisningar: Önnereds HK: 3x2 Minuter. Skövde HF: 2x2 Minuter.

Domare: Hans Lejon och Erik Nielsen.

Publik: 545 personer.

SLA-ligan: 3= Elma Örtemark. 2= Emma Andersson. 1= Moa Andersson.

Önnereds HK leder med 2–1 i matcher.

Artikeltaggar

HandbollÖnnereds HKSHESkövde HFSM-slutspel i handboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.