Hoppa till huvudinnehållet

Utspelet: "Tråkigt att inte de bästa domarna dömer"

Publicerad:
Daniel Birkleund och Skövde HF förlorade mot Önnereds HK i den tredje SM-kvartsfinalen. Skövde HF-tränaren tycker att det är tråkigt att inte de högst rankade domarna dömer matcherna i slutspelet.
Daniel Birkleund och Skövde HF förlorade mot Önnereds HK i den tredje SM-kvartsfinalen. Skövde HF-tränaren tycker att det är tråkigt att inte de högst rankade domarna dömer matcherna i slutspelet. Foto: Anton Gustavsson

Domsluten gick emot Skövde HF i slutet på förlängningen.

Johanna Flygelholm fick inte med sig någon utvisning i slutminuterna när matchen skulle avgöras.

– På en principiell nivå tycker jag att det är tråkigt att inte de bästa domarna dömer i slutspelsmatcherna, säger Skövde HF:s tränare Daniel Birkelund efter 26–28-förlusten mot Önnereds HK i den tredje SM-kvartsfinalen.

Skövde HF föll i en jämn drabbning mot Önnereds HK i den tredje SM-kvartsfinalen på söndagen.

Matchen gick till förlängning där Önnered stod som segrare efter 70 minuters handboll.

-- Så här efteråt är man mest besviken på att vi inte lyckas att knyta ihop det helt, säger Skövde HF:s tränare Daniel Birkelund.

Skövde HF hämtade ikapp ett 7–14-underläge i halvtid till 23–23 efter 60 minuters spel.

Sedan drog Önnered det längsta strået.

Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF.
Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF. Foto: Anton Gustavsson

Olika bedömningar

En handbollsmatch innehåller olika situationer och bedömningar som görs.

Med två och en halvt minut kvar att spela av den andra förlängningshalvleken sänktes Skövdes Johanna Flygelholm med en knuff i ryggen på en kontring.

Skövde HF och Daniel Birkelund ville ha utvisning men fick inget gehör. Domarna dömde bara frikast i det läget och när ställningen var 27–25.

– Det blir väl marginaler åt båda håll. Det är ju en utvisning sju dagar i veckan och 365 dagar om året. Det finns inget annat. Hon blir knuffad i ryggen på en kontring och vi får ett frikast, säger Daniel Birkelund.

– Det är ett viktigt läge. Hade de fått en utvisning där hade vi i praktiken fått avsluta den halvleken i spel sex mot fem. Det är klart att det hade varit ett jätteläge för oss. Nu blev det inte så, fortsätter Skövde HF-tränaren.

Skövde HF:s Johanna Flygelholm sänktes i slutet på den andra förlängningshalvleken men fick inte med sig någon utvisning.
Skövde HF:s Johanna Flygelholm sänktes i slutet på den andra förlängningshalvleken men fick inte med sig någon utvisning. Foto: Anton Gustavsson

"Är tråkigt"

Skövde HF har haft olika domare i de två tidigare SM-kvartsfinalerna. Nu var det ett nytt domarpar i Hans Lejon och Erik Nielsen på söndagen.

– Det här är en mer övergripande diskussion men jag tycker att det är tråkigt för damhandbollen att man inte får de bästa domarna när det är slutspel, säger Daniel Birkelund.

– De här domarna är inte de högst rankade domarna i Sverige. Det här är en SM-kvartsfinal och det har varit två tuffa och fysiska matcher tidigare. Nu blir det matchavgörande i de sista domsluten men det är inte det som är poängen. Det går åt olika håll. Man kan finna domslut både mot oss och för oss som kan diskuteras, fortsätter han.

Besviken över prioriteringen

Daniel Birkelund återvänder till urvalet av domare.

– På en principiell nivå tycker jag att det är tråkigt att inte de bästa domarna dömer i slutspelet. Det säger något om vilket värde man sätter på sporten. Att man inte prioriterar damhandbollen. Nu är det uppehåll i herr-slutspelet och alla domare är tillgängliga. Det är tråkigt att man inte prioriterar och tar in de bästa som vi har, resonerar Skövde HF:s tränare.

Önnereds HK leder med 2–1 i matcher i den här kvartsfinalserien och Skövde HF är nu piskat att vinna den fjärde kvartsfinalen som spelas i Idrottshallen på onsdag.

-- Vi vill tillbaka hit nästa helg för en femte match. Notera att de hade alla sina avtackningar av spelare (ceremoni efter matchen) idag och de utgår tydligen ifrån att det inte blir någon mer match här.

– Det blir en ny utmaning och ny erfarenhet för det här gänget att nollställa oss och göra oss redo för en ny match på onsdag, fortsätter Daniel Birkelund.

Artikeltaggar

Handboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.