Hoppa till huvudinnehållet

Nu släpps boken om Allan Mann – krigshjälten från Töreboda

Publicerad:
Krigshjältar och vänner. Knut Haukelid och Allan Mann, efter kriget.
Krigshjältar och vänner. Knut Haukelid och Allan Mann, efter kriget. Foto: Privat

Allan Mann, krigshjälten från Töreboda, var bara 18 år när han 1939 anmälde sig som frivillig på finska sidan i vinterkriget mot Sovjetunionen.

Hans insatser under andra världskriget gjorde honom dekorerad och respekterade.

Nu släpps en bok om Manns spännande krigserfarenheter.

Allan Mann och hans vän, troligen Kåre Hellan. Enligt motståndsledaren Gunnar Sønsteby var Mann och Hellan en duo som utförde sabotage tillsammans. Men det finns inga dokument som bekräftar
Allan Mann och hans vän, troligen Kåre Hellan. Enligt motståndsledaren Gunnar Sønsteby var Mann och Hellan en duo som utförde sabotage tillsammans. Men det finns inga dokument som bekräftar Foto: Privat

För 84 år sedan inleddes andra världskriget (1939-45) med Hitlers blixtanfall mot Polen den 1 september 1939. Omkring 50 miljoner dog på grund av kriget, de flesta civila.

När Sverige balanserade på en knivsegg med sin neutralitet var det många enskilda individer som valde att göra en insats.

Allan Mann var en av dem.

Tyska trupper marscherar in i Oslo i april 1940. Ockupationen av Norge är ett faktum.
Tyska trupper marscherar in i Oslo i april 1940. Ockupationen av Norge är ett faktum. Foto: Pressens Bild/TT

I stridens hetta

För Allan Mann blev åren efter krigsutbrottet blev dramatiska och händelserika.

En av flera falska handlingar som Allan Mann som motståndsman. Ola BlyttOlsen var hans vanligaste alias.
En av flera falska handlingar som Allan Mann som motståndsman. Ola BlyttOlsen var hans vanligaste alias. Foto: Privat

Han stred för Norges frihet när Hitler invaderade grannlandet i öster 9 april 1940. Efter att ha blivit svårt sårad på ett uppdrag och konvalescent på sjukhus värvades han av brittisk underrättelsetjänst. Allan Mann, som ung var vältränad och stark brottare, tog sig över till England och utbildade till kommandosoldat med mål att operera i ockuperade områden.

Sex år och ett krig senare. Precis efter freden, Oslo i maj 1945. Allan Mann i ljus skjorta tillsammans med vänner i Hjemmefronten. De bär kungens armbindel.
Sex år och ett krig senare. Precis efter freden, Oslo i maj 1945. Allan Mann i ljus skjorta tillsammans med vänner i Hjemmefronten. De bär kungens armbindel. Foto: Privat

Han blev agent och kurir mellan Sverige och Norge. I krigets slutskede genomförde han uppdrag i Nordnorge.

Legendariske motståndsmannen Knut Haukelids illustration av hur Allan Mann drar en skadad fransk officer till räddningen i Sverige.
Legendariske motståndsmannen Knut Haukelids illustration av hur Allan Mann drar en skadad fransk officer till räddningen i Sverige. Foto: Privat

Under sin militära karriär stred i fyra olika uniformer och blev vår tids mest dekorerade officer. Som veteran utbildade värnpliktiga i närstrid under flera decennier.

Han blev då känd för träningsprogrammet BRAK: buk, rygg, armar och knän, som är välkänt för alla som burit en svensk uniform.

En unik bild av frivillige soldaten Allan Mann, med snödräkt och vapen, under vinterkriget i norra Finland.
En unik bild av frivillige soldaten Allan Mann, med snödräkt och vapen, under vinterkriget i norra Finland. Foto: Privat

I en intervju med Expressen 1981 berättade Allan Mann: "Har man varit med om kriget blir man ganska ödmjuk. Kanske har man sett alltför många gå över gränsen. Man glömmer inte att man bara var en av många som genomförde jobbet. Och att man hade tur som kom tillbaka.”

Författaren Thomas Tynander har arbetat som journalist i 40 år, både som reporter och nyhetschef för radio, tv och tidningar. Boken om Allan Mann hans är fjärde biografi byggd på historiska fakta. Den senaste kom 2011: "Swede- Svenskamerikanen som överlevde Pearl Harbor". "Swede" gick bort för tre år sedan och han blev 97 år.

Allan Mann från Töreboda blev den mest dekorerade svensken under andra världskriget. Han fick flera höga utmärkelser.
Allan Mann från Töreboda blev den mest dekorerade svensken under andra världskriget. Han fick flera höga utmärkelser. Foto: Privat

Boken om Allan Mann, som släpps 27 april på Bazar förlag, bygger på arkivkällor, samt intervjuer med de som kände Allan Mann, men även genom hans egna dokument.

– Allan var en enkel jordbrukarpöjk från Töreboda med ett enkelt sätt. Han hade ingen längre utbildning. men ett sunt bondförnuft och fick så småningom en kraftig övertygelse. Allan avskydde verkligen det Nazi-Tyskland gjorde och ville försöka göra skillnad, säger Thomas.

– Boken känns tyvärr skrämmande aktuell med tanke på det Ryssland gör i Ukraina. Vi upplevde samma vidrigheter i Finland och Norge under andra världskriget. Det var det Allan reagerade så starkt mot.

Thomas Tynander, som numera bor i Stockholm, har en gång jobbat på Mariestads-Tidningen.
Thomas Tynander, som numera bor i Stockholm, har en gång jobbat på Mariestads-Tidningen. Foto: Stefan Tell

Nyfiken på berättelsen

Hur fick du idén till boken?

– För snart fem år sedan träffade jag genom en god vän Allans Manns dotter, Ditte Akker. Jag blev nyfiken och det hon berättade om Allan väckte något inom mig. Militärhistorikern Lars Gyllenhall satt med vid bordet och tyckte att jag skulle skriva boken. Sen dess har det varit ett hjärteprojekt. Jag tycker Allans historia är fantastisk.

– Han var en svensk som ville göra skillnad under en orolig tid när den svenska regeringen gick en svår balansgång för att hålla Sverige utanför kriget. Många svenskar riskerade livet för att hjälpa Norge och Allan Mann var en av dem. Han var en soldat som blev kurir som blev närstridsexpert och fallskärmsjägare.

Allan Mann i Normandie, vid en av många årsdagar. Här tillsammans med sin hoppinstruktör från 1944, Royston Rudd.
Allan Mann i Normandie, vid en av många årsdagar. Här tillsammans med sin hoppinstruktör från 1944, Royston Rudd. Foto: Carl-Henrik Dyegård

Thomas Tynander berättar om arbetet med boken och vilka utmaningarna varit.

– Det har varit problematiskt med arkivsökningen efter Allan, som blev känd för att vara lite hemlig och helst inte tala om sina upplevelser. Men jag har haft god hjälp av kända militärhistoriker och vi har hittat en hel del nytt och tidigare okänt. Framför allt har jag haft tillgång till Allans privata papper.

– Med det som ryggrad och intervjuer och hjälp av hans släkt och vänner har det blivit en dramatisk historia som alltså är byggd på fakta, men är skriven som en dokumentär roman.

Hur mycket är letande efter källor respektive skrivande?

– Jag upplever att 80 procent av tiden har varit research och resten skriva bok. Båda delarna har varit lika spännande. Jag hoppas Allans historia når ut till de som är nyfikna på en unik livshistoria och kanske även kände honom, säger Thomas.

Tyskt bombanfall mot staden Rena vid Rörosbanan i april 1940.
Tyskt bombanfall mot staden Rena vid Rörosbanan i april 1940. Foto: PRESSENS BILD

Artikeltaggar

Allan MannAndra världskrigetExpressenFinlandHistoriaNorgeNyheterSläktSovjetunionenTidningarTöreboda

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.