Hoppa till huvudinnehållet

Para Run har blivit Parafestivalen: ”Vi har växlat upp”

Publicerad:
Tävlingsledare Ronny Roos och eventkoordinator Niclas Muhrblom, båda på Billingen X-trail sportsclub, ser fram emot den nya festivalen.
Tävlingsledare Ronny Roos och eventkoordinator Niclas Muhrblom, båda på Billingen X-trail sportsclub, ser fram emot den nya festivalen. Foto: Annika Elwing

Para Run-loppen i Skövde var så lyckade att idén har utvecklats till en hel festival. I maj hålls den allra första Parafestivalen.

Glädjen när Para Run-deltagarna kom i mål, när de hade bevisat för andra och för sig själva att de hade klarat av ett lopp, den har stannat kvar hos arrangörerna.

– De gav allt, och det var så glada efteråt, minns Niclas Muhrblom på Billingen X-trail sportsclub, och Ronny Roos från samma klubb håller med.

De är vana att arrangera lopp. Att Sverigeeliten kommer och springer på Billingen är fantastiskt, men fokuset är ett annat i sådana lopp. Där handlar allt om prestation och resultat. I Para Run fokuserar man enbart på rörelseglädjen, och det är därför som Billingen X-trail lägger allt sitt engagemang på Parafestivalen i år.

Större och roligare än Para Run

Ronny och Niclas verkar nästan tagna när de berättar om euforin i de två Para Run-loppen i Boulognerskogen som de har varit med att arrangera, och det har varit en sporre för att göra än mer av arrangemanget. Den 20 maj blir det premiär för den nya Parafestivalen. Samma plats som tidigare, men större och roligare, enligt arrangörerna själva.

– Vi har växlat upp, säger Niclas Muhrblom.

– Det blir en fest i festen, med musik, uppträdanden, mat och utställare, berättar Ronny Roos.

Tre lopp kommer att hållas i Boulognerskogen. Det startar med den populära barntävlingen Paprikaloppet, som nu flyttas ner från Billingen. Därefter körs Para Run-loppen för deltagare med funktionsvariationer, och här är det upp till deltagarna själva om de tar sig runt till fots, med rullator eller rullstol. Det ena loppet är en kilometer långt, det andra två kilometer.

En foodtruck kommer att sälja hamburgare och i parken finns olika utställare. Bland annat kommer LSS-enhetens dagliga verksamhet att sälja saker. Dessutom byggs en scen upp, där bidrag från Funkisfestivalen kommer att spela.

Första av tre

Parafestivalen i maj blir den första som arrangeras, men det är redan planerat för en fortsättning om minst två festivaler till. Förhoppningsvis är det ett arrangemang som kommit för att stanna.

Parafestivalen arrangeras av Billingen X-trail sportsclub med hjälp av Next, Skövde kommun RF/sisu och sponsorer. Förhoppningen är också att många volontärer från Skövde med omnejd vill komma till Boulognerskogen och heja fram löparna. Många volontärer blir en ordentlig stämningshöjare!

Ronny Roos och Niclas Muhrblom försöker nå deltagare inom en 20-milsradie.
Ronny Roos och Niclas Muhrblom försöker nå deltagare inom en 20-milsradie. Foto: Annika Elwing
Ronny Roos och Niclas Muhrblom hoppas på många volontärer som kommer för att hela fram deltagarna.
Ronny Roos och Niclas Muhrblom hoppas på många volontärer som kommer för att hela fram deltagarna. Foto: Annika Elwing

Artikeltaggar

FestivalerNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.