Hoppa till huvudinnehållet

Priser på charterresor stiger i rasande fart – men Skövdebornas bokningar ökar

Publicerad:
Sandra Carlsson
sandra.carlsson@sla.se
Bokningar har ökat med 29 procent.
Bokningar har ökat med 29 procent. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Prissumman på sommarresor har ökat drastiskt i takt med inflationen, trots det visar siffror från Ticket att bokningstrycket ökat från januari till mars med närmare 30 procent jämfört med samma period 2019.

– Vi blev nästan förvånade själva för hur många som ville och hade råd att åka, säger Anna Johansson som är säljchef på Ticket i Skövde.

Priserna på både charterresor och reguljära flyg har ökat mellan 10 och 20 procent jämfört med 2022. Enligt Ticket själva är det högre bränslepriser samt det ekonomiska läget som ligger till grund. Trots det har bokningstrycket för sommarresor i januari, februari och mars ökat med 29 procent jämfört med samma period 2019.

LISTA: Tips på semesteraktiviteter för dig och hela familjen under 1000 kronor
Anna Johansson är säljchef på Ticket i Skövde.
Anna Johansson är säljchef på Ticket i Skövde. Foto: Sandra Carlsson

Förvånade över bokningstrycket

På Ticket i Skövde berättar man att man själva var förvånade över det höga bokningstrycket.

– Innan året visste vi ju inte hur det skulle bli med tanke på inflationen. Vi visste inte om vi skulle få det lugnt med få bokningar. Men nu har vi sett en ökning och fått jättemycket bokningar inför sommaren. Vi blev nästan förvånade själva över hur många som ville åka och hade råd att åka, men vi är såklart väldigt tacksamma för det, säger Anna Johansson som är säljchef på Ticket i Skövde.

På Ticket i Skövde har man sett att det är charterresor som är populärast att boka.
På Ticket i Skövde har man sett att det är charterresor som är populärast att boka. Foto: Sandra Carlsson

Prioriterar resande

Trots att flera hushåll tvingats strama åt sin budget på grund av kraftigt ökande priser på el och mat tror Anna Johansson att flera valt att spara och prioritera resandet.

– Vi tror att folk tycker att semester är en viktig del av livet. Framför allt för dem som inte varit i väg på några år och som ska fira bröllopsresa eller dylikt, så folk har troligtvis prioriterat och sparat till detta, säger hon.

Charterresor lockar mest

Vidare berättar hon att det är de traditionella resmålen som lockar i år igen.

– Det är mycket Grekland, Cypern och Mallorca. Men det är också mycket som man får skräddarsy med hotell och flyg till Italien till exempel. Men det är mest charterresor, efter pandemin tycker folk att det är tryggast med det, säger Anna Johansson.

Artikeltaggar

Anna JohanssonCypernEkonomiGreklandHushållInflationResorSemesterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.