Hoppa till huvudinnehållet

Birkelunds besvikelse: ”Tomhetskänsla”

Publicerad:
Daniel Birkelunds Skövde HF har spelat färdigt för säsongen.
Daniel Birkelunds Skövde HF har spelat färdigt för säsongen. Foto: Anton Gustavsson

Säsongen är över för Skövde HF. Den tog slut i Idrottshallen efter ett nytt nederlag mot Önnereds HK i kvartsfinalserien.

– Det har varit en riktig holmgång som det ska vara i ett slutspel. Nu är det mest en tomhetskänsla, säger Skövde HF:s tränare Daniel Birkelund efter 19–24-förlusten.

Skövde HF stod med ryggen mot väggen i den fjärde kvartsfinalen i SM-slutspelet. Det var vinna eller försvinna när Önnereds HK gästade Idrottshallen på onsdagskvällen. Göteborgslaget hade skaffat sig matchboll efter förlängningssegern i den tredje kvartsfinalen i söndags. Nu klarade Önnered också av att slå in den.

– Det är mest en tomhetskänsla, säger Skövde HF:s tränare Daniel Birkelund direkt efter slutsignalen.

– När det har gått några dagar och man har fått tid att smälta det här kan man tänka tillbaka på säsongen. Nu är det över. Det är lite annorlunda när det är en ny match igen några dagar senare. Nu får vi inte fokusera på någon match på söndag (femte kvartsfinal), fortsätter han efter 19–24-förlusten.

Självkritiken: ”Ingenting fungerar”
Daniel Birkelund tog Skövde HF till sitt första slutspel sedan 2017.
Daniel Birkelund tog Skövde HF till sitt första slutspel sedan 2017. Foto: Anton Gustavsson

Uppförsbacke igen

Precis som i den förra kvartsfinalen var det Önnered som inledde bäst och hade en ledning efter den första halvleken. Den här gången var inte uppförsbacken lika brant för Skövde HF.

Då skiljde det sju mål. Nu skiljde det tre mål.

Då lyckades Skövde HF hämta ikapp och tvinga fram en förlängning.

Nu lyckades inte Skövde HF komma i kapp trots massvis med kvitteringschanser när matchen stod och vägde.

– Det är en helt annan match den här gången. Jag är egentligen väldigt nöjd med prestationen rent spelmässigt i väldigt många moment i spelet.

– Det är en hård, rättvis och tuff match hela vägen. Vi ligger under för det mesta men det är aldrig att jag känner att vi inte har chansen. Vi är med i matchen spelmässigt hela tiden, fortsätter Daniel Birkelund.

Säsongen över för Skövde HF – så var matchen
Önnered ställs nu mot Höör H65 i semifinal.
Önnered ställs nu mot Höör H65 i semifinal. Foto: Anton Gustavsson

"Kokar ner till det"

Skövde HF hade en handfull möjligheter att utjämna i andra halvlek men hemmalaget kom aldrig i kapp.

– Några gånger kokar handboll ner till just det. Det handlar om att få in bollen i mål och då kan pendeln slå över. Det gör vi inte tillräckligt bra. De har en jättebra målvakt. Vi har fått bra hål på henne i de två föregående matcherna. I dag var hon jätteduktig. Vi bommar för mycket.

I den första halvleken hade Jenny Sandgren 45 i räddningsprocent mellan stolparna. Det ska jämföras med Skövdes Annie Linder som hade 15 i räddningsprocent före pausvilan.

– Det blir skillnaden. Sedan tycker jag vi överlag också har bra målvaktsspel. Annie gör en fin match och vi har lägen framåt. Kvaliteten i vårt spel och de lägen vi skapar gör att vi ska göra mer än 19 mål. Det är en del av spelet. Bollen ska in i mål också. Samtidigt vad ska vi göra mer än spela oss till de lägena vi vill ha och göra det vi är överens om.

– Det är en kombination av allt möjligt som gör att vi inte lyckas. Det handlar om kvalitet i skott och att det är en bra målvakt som har läst in sig. Det är även mentala faktorer att vi blir lite stressade. Det är svårt att gå in i huvudet på spelarna men jag gissar att det är en kombination av det, säger Birkelund.

Julie Aspelund Berg spelar vidare i Skövde HF nästa säsong.
Julie Aspelund Berg spelar vidare i Skövde HF nästa säsong. Foto: Anton Gustavsson

Önnereds HK vann för tredje gången mot Skövde HF och avancerar vidare i SM-slutspelet. Nu väntar Höörs HK H65 i en semifinal.

Ofrivillig semester

För Skövdespelarna väntar nu ofrivillig semester.

– Jag är jättestolt över mitt lag och det vi levererar. Vi säljer oss dyrt i den här matchen. Jag känner också en stolthet över den här matchserien mot Önnered.

– Det har varit jämna och tuffa matcher. Det har varit taktik och det har svängt. Det har varit en riktig holmgång som det ska vara i ett slutspel. Det har varit häftigt. Sedan hade vi gärna tagit det till en femte match, säger Daniel Birkelund innan han så småningom lämnar planen och återvänder till omklädningsrummet.

Till besvikelsen, till snart en ny försäsong och bort från ett slutspel som tog slut redan i kvartsfinalen.

Matchfakta

SM-slutspelet, kvartsfinal 4:5:

SKÖVDE HF–ÖNNEREDS HK

19–24 (9–12)

Mål: Skövde HF: Johanna Flygelholm 3 mål/6 avslut, Elma Örtemark 3/11, Matilda Forsberg 2/5, Andrea Niva 2/3, Melina Pilav 2/4, Tindra Sahlin Wallenius 2/4, Ida Lindlöf 2/6, Moa Andersson 2/5, Natalie Wästefors 1/3.

Målvakter: Annie Linder 13 räddningar/35 skott, 37 i räddningsprocent, Emma Andersson 0/1.

Mål: Önnereds HK: Linn Hansson 5 mål/6 avslut, Fanny Elovson 5/16, Moa Boqvist 4/7, Evelina Källhage 3/6, Thess Krönell 3/3, Julia Walstern 2/5, Elin Svensson 1/4, Ella Sjöberg 1/2.

Målvakter: Jenny Sandgren 14 räddningar/32 skott, 44 i räddningsprocent, Hanna Eriksson 0/1.

Utvisningar: Skövde HF: 1x2 Minuter. Önnereds HK: 1x2 Minuter.

Domare: Kenneth Cardell och Sandro Smailagic.

Publik: 553 personer.

SLA-ligan: 3= Annie Linder. 2= Johanna Flygelholm. 1= Andrea Niva.

Önnereds HK vidare till semifinal efter 3–1 i matcher.

Artikeltaggar

Handboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.