Hoppa till huvudinnehållet

Planerar inför Matfestivalen – men finns frågetecken: ”Har varit tufft”

Publicerad:
Next Skövde planerar för att det ska bli Matfestival slutet av augusti, men samtidigt hänger allt på att det blir tillräckligt många krögare som deltar.
Next Skövde planerar för att det ska bli Matfestival slutet av augusti, men samtidigt hänger allt på att det blir tillräckligt många krögare som deltar. Foto: Anneli Malm/Arkiv

Next Skövde planerar inför årets Matfestival men egentligen är det inte helt klart att den faktiskt blir av. ”Allt hänger på att vi får tillräckligt många krögare, vi måste komma med ett besked inom kort” säger Mats Olsson, vd Next Skövde.

Skriv Matfestivalen i sökrutan på Next Skövdes hemsida – och du hamnar på förra årets evenemang. I något som heter ”Evenemangsårshjul 2023” nämns visserligen Matfestivalen men det är knappast lättillgängligt för någon som vill undersöka vad som händer i Skövde i sommar.

”Måste uppdatera”

Eftersom mitten av april har passerats och ingen information gått ut om årets evenemang väcks frågan därmed om den populära stadsfesten inte ska bli av i år.

Men Next Skövdes vd Mats Olsson bekräftar för SLA att man håller på och planerar för Matfestivalen den 25-26 augusti. Och han säger direkt att man måste gå in och uppdatera med tydligare information på hemsidan.

– Det är absolut läge att uppdatera nu.

”Vi måste givetvis komma med ett besked snart, inom några veckor skulle jag säga, om hur det blir med Matfestivalen” säger Mats Olsson vd Next Skövde.
”Vi måste givetvis komma med ett besked snart, inom några veckor skulle jag säga, om hur det blir med Matfestivalen” säger Mats Olsson vd Next Skövde. Foto: Anneli Malm/Arkiv

”Måste ha stöd”

Men samtidigt som han konstaterar att planeringsarbetet pågår finns också ett helt annat besked – det är inte säkert att det blir en festival.

– Vi planerar för det, men för att vi ska kunna genomföra Matfestivalen måste vi ha ett tillräckligt stöd från krögarna. De hade det väldigt tufft under pandemin och fick slita hårt, sedan ställdes de inför problem att få personal till sin verksamhet och nu... kostnadsläget, inflationen. Det påverkar dem hårt, säger Mats Olsson.

– Att vara med på Matfestivalen innebär en extra insats för dem när de ska flytta ut verksamhet i ett tält. Det krävs bland annat mer personal.

Besked inom kort

Enligt Mats Olsson undersöks krögarnas intresse just nu.

– Vi för samtal med dem och vi måste givetvis komma med ett besked snart, inom några veckor skulle jag säga, om hur det blir med Matfestivalen.

Förra året deltog 13 krögare i arrangemanget. Det var för få för ett så stort evenemang anser vd:n.

– Vi behöver upp i över 15 för att det ska bli riktigt bra.

Fram tills ett besked kommer om krögarnas intresse att medverka i Matfestivalen pågår planeringsarbetet för övriga delar av arrangemanget.

– Även om inga avtal är skrivna så har vi bland annat tagit kontakt med artister.

Händer mer i Skövde

Mats Olsson kan också bekräfta att det händer mer i Skövde i sommar – förutom att Gyllene Tider återvänder till Skövde för en spelning i Boulogner den 19 juli.

– Bland annat blir det Junikalaset och Kulturhustorget live i juli.

Artikeltaggar

ArtisterEvenemangFestivalerHertig Johans torgKyrkparkenMatfestivalenMats OlssonNext SkövdeNöje/KulturRestaurangerSkövde kommunSM-veckanSvenne RubinsSweden Outdoor Festival

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.